Lezing | Onvoltooid Verleden - Sofie De Caigny

Datum: 

24.01.2019, 20:00

Locatie: 

Theaterzaal Ledeberg

Naar aanleiding van hun jaarthema 'Palimpsest' organiseert Archipel op 24 januari een lezing waarin Sofie De Caigny het vlugschrift 'Onvoltooid Verleden' toelicht.

Sofie De Caigny is sinds januari 2018 directeur van het Vlaams Architectuurinstituut en is Secretary General van ICAM – International Confederation of Architectural Museums. Daarvoor leidde zij het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven binnen het Vlaams Architectuurinstituut. Ze studeerde Geschiedenis en Cultuurmanagement aan de KU Leuven en de universiteit van Barcelona. Ze publiceerde verschillende artikelen in wetenschappelijke tijdschriften over sociaal-economische geschiedenis, de ontwikkeling van de wooncultuur tijdens het interbellum en de architectuurcultuur in Vlaanderen vanaf de jaren 1980.

In een publicatie met negen stellingen over architectuur en erfgoed worden de vervagende grenzen tussen erfgoed en eigentijdse architectuur onderzocht. Renovatie- en restauratieprojecten, de transformatie en herontwikkeling van leegstaande gebouwen en terreinen, verdichtingsoperaties en reparaties aan het stedenbouwkundig weefsel vormen een steeds groter deel van de architectuurproductie. 
Steeds meer projecten grijpen op de bestaande gebouwde omgeving in. De toekomst van de stad wordt in toenemende mate bepaald door wat er al is. Het vlugschrift onderzoekt aan de hand van negen stellingen de nieuwe verhouding tussen erfgoed en eigentijdse architectuur. Om het grote vraagstuk van de bestaande gebouwenvoorraad op te lossen, is inventiviteit nodig. Inventiviteit die gepaard gaat met durf, de bereidheid om het experiment aan te gaan en risico te nemen. Vlugschrift Onvoltooid Verleden is een oproep daartoe. Je kan het vlugschrift hier downloaden (PDF).

Archipel biedt een bijhorende receptie aan om op het nieuwe werkjaar te klinken. Inschrijven is verplicht.
Meer info & reserveren via Archipel

Datum: 

24.01.2019, 20:00

Locatie: 

Theaterzaal Ledeberg

Organisator: 

Archipel

Straat: 

Ledebergplein 30

Postcode: 

9050

Gemeente: 

Gent

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub