Openingslezing The Ambition of the Territory. Vlaanderen als ontwerp / donderdag 4 okt om 20u00

Datum: 

04.10.2012, 20:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus - Blauwe Zaal

Programma openingslezing tentoonstelling The Ambition of the Territory. Vlaanderen als ontwerp
20u00 - introductie en welkom door Christoph Grafe, Vlaams Architectuurinstituut
20u10 - toespraak Peter Swinnen, Vlaams Bouwmeester
20u20 - toespraak Isabel Jacobs, kabinetschef Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport
20u30 - introductie tentoonstelling door de curator van de tentoonstelling Joachim Declerck, AWJGGRAUaDVVTAT, Architecture Workroom Brussels

do 4 okt 2012 /  20 uur / blauwe zaal / gratis
reserveren via www.vai.be of 32 (0) 3 242 89 70

Vanaf vrijdag 5 oktober loopt in deSingel de tentoonstelling The Ambition of the Territory. Vlaanderen als ontwerp. Op donderdag 4 oktober opent de tentoonstelling met een lezing.

Belangrijke mondiale omwentelingen leiden tot een groeiend aantal conflicten in het dagelijkse leven. De bevolkingsgroei van Vlaanderen, de kloof tussen rijk en arm, de vergrijzing en de nodige zorgvoorzieningen, de zoektocht naar alternatieve energiebronnen, het toenemende overstromingsgevaar, de stijgende voedselprijzen en de financiële crisis zetten druk op ons samenlevingsmodel en op het beperkte territorium waarin we leven. Enkel een aangepaste visie op de verstedelijkte ruimte kan leiden tot een duurzaam en geïntegreerd toekomstscenario.

De toekomst van Vlaanderen is dus een ontwerpvraagstuk. AWJGGRAUaDVVTAT - een samensmelting van denktank Architecture Workroom, graficus Joost Grootens, stedenbouwkundig bureau GRAU, architecten de vylder vinck taillieu en kunstenaar Ante Timmermans - gaat de uitdaging aan. Bij het beantwoorden van de demografische, economische en ecologische vraagstukken kent het collectief een belangrijke rol toe aan het ontwerpen. Het team presenteert een toekomstscenario dat inzet op een kwalitatief samenspel van de verschillende ruimteclaims. Daarbij wordt Vlaanderen onderdeel van een metropolitaan netwerk van complementaire, grensoverschrijdende en zelfvoorzienende regio’s.

De resultaten van de speculatieve ontwerpstudies worden eerst getoond op de Internationale Architectuurbiënnale van Venetië. De installatie in deSingel brengt het debat naar Vlaanderen. Experten uit binnen- en buitenland, maatschappelijke actoren, beleidsmakers en burgers verzamelen in het atelier dat gestalte geeft aan een project voor het Vlaanderen van morgen.

Curatoren AWJGGRAUaDVVTAT (Architecture Workroom Brussels, Joost Grootens, GRAU, architecten De Vylder Vinck Taillieu, Ante Timmermans), Video Roul Van Tour, fotografie Dieuwertje Komen

Productie Vlaams Architectuurinstituut, deSingel Internationale Kunstcampus en team Vlaams Bouwmeester in opdracht van Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege.

AWJGGRAUaDVVTAT. The Ambition of the Territory

Datum: 

04.10.2012, 20:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus - Blauwe Zaal

Organisator: 

VAi en deSingel i.o.v. Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Contactpersoon: 

Katrien Vandermarliere

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners