Expo Projecties 3 / De provocatie van het schijnbaar onmogelijke

Datum: 

15.10.2014, 14:00 tot 04.01.2015, 18:00

Locatie: 

deSingel, Wandelgangen

De provocatie van het schijnbaar onmogelijke - de derde tentoonstelling in de reeks Projecties - is gebaseerd op de onderzoeksprojecten ‘Het Lam Gods of de provocatie van het schijnbaar onmogelijke’ en ‘Eros en Thanatos’. Het diepgaand onderzoek van zowel het landschap van Jan van Eyck als de site van Villers-la-Ville genereert een verscherpt existentieel bewustzijn van architectuur en het ontstaan van inzichten van de ontluikende architect. Dit bewustzijn in het ‘nu’ connecteert met het verleden, via het maaiveld met een geologische dikte waaruit een reeks torens een imaginaire stad vormen (schilderij van Van Eyck) of de resten van de bouwwerken opstaan (site Villers-la-Ville). Het zet de verbeelding aan tot het zien van de toekomst door middel van het maken van het nieuwe bouwwerk.

De instrumenten van de architect: de tekening, de doorsnede, de maquette, het bestek en de 3D-film zijn het onderzoeksmateriaal. Door middel van deze tactieken annexeert de werkelijkheid de verbeelding. Zowel voor de ontwerper als voor de bezoeker. 

Masterclass onder leiding van architect Jo Van Den Berghe en beeldend kunstenaar Mira Sanders. i.s.m. KU Leuven, Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas Gent, traject EAD (Explorative Architectural Design).

Vernissage en openingsdebat 

Gratis debat op dinsdag 14 okt 2014 om 20 uur in de Muziekstudio.
Debat gemist? Herbeluister hier.

Deelnemers aan het debat zijn: Mira Sanders, kunstenaar en docent KU Leuven-LUCA, Jo Van Den Berghe, dr. architect professor KU Leuven-LUCA, Ephraïm Joris, architect Partner Architecture Project, assistent KU Leuven, Gijs Wallis De Vries, dr. ir. hoofddocent Technische Universiteit Eindhoven, William Mann, architect Witherford Watson Mann Architects. Het debat wordt geleid door dr. ir. arch. Christoph Grafe, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut en ingeleid door Katrien Vandermarliere, curator Vlaams Architectuurinstituut/deSingel. 

Over de tentoonstellingsreeks Projecties

Met de reeks ‘Projecties’ bieden het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel het bestaand ontwerpend onderzoek in Vlaanderen een podium. Leidraad bij de keuze van de projecten zijn maatschappelijke thema’s en/of het bevragen van de rol van de discipline architectuur in de samenleving. Met als enige constante: de relevantie van het onderzoek voor Vlaanderen.

Praktisch

gratis, in de wandelgangen van deSingel
open van woensdag tot zondag van 14 tot 18 uur en bij avondvoorstellingen
gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen

Een samenwerking met KU Leuven, Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas Gent, traject EAD (Explorative Architectural Design)

'Het actuele discours omtrent het vluchtige', ontwerpopdracht Eros en Thanatos 2014 © Matilde Everaert, Ian Leonard en Andreas Verlinden
'Het actuele discours omtrent het vluchtige', ontwerpopdracht Eros en Thanatos 2014 © Matilde Everaert, Ian Leonard en Andreas Verlinden
Projecties 3 / De provocatie van het schijnbaar onmogelijke (c) Mira Sanders en Jo Van Den Berghe
Projecties 3 / De provocatie van het schijnbaar onmogelijke (c) Mira Sanders en Jo Van Den Berghe

Datum: 

15.10.2014, 14:00 tot 04.01.2015, 18:00

Locatie: 

deSingel, Wandelgangen

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut en deSingel

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Contactpersoon: 

Katrien Vandermarliere

Info tel: 

+32 3 242 89 70

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners