Tentoonstelling / COUSSÉE & GORIS architecten. Natura Naturans

Datum: 

23.02.2018, 14:00 tot 10.06.2018, 19:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus


Een portret van COUSSÉE & GORIS architecten door Marie-Françoise Plissart
Twintig jaar na de oprichting van het bureau en tien jaar nadat ze de Vlaamse Cultuurprijs Architectuur kregen, presenteert kunstenaar Marie-Françoise Plissart een persoonlijke interpretatie van het werk van COUSSÉE & GORIS architecten. Aan de hand van foto’s en videofragmenten creëert ze haar eigen versie van de gebouwen die het bureau de afgelopen tien jaar realiseerde. In Natura Naturans leggen de architecten de nadruk op het belang van de omgeving van het (stedelijke) landschap, de inspiratie die ze halen uit het artistieke en literaire repertorium van hedendaagse kunstenaars zoals Guiseppe Penone en de meerwaarde van samenwerkingen met gelijkgestemde architectenbureaus als RCR Arquitectes, Gafpa en Raamwerk.
 


Marie-Françoise Plissart
Kunstenaar Marie-Françoise Plissart  presenteert in Natura Naturans een persoonlijke interpretatie van het werk van COUSSÉE & GORIS architecten. Aan de hand van foto's en videofragmenten creëert ze haar eigen versie van de gebouwen die het bureau de afgelopen tien jaar realiseerde. Het resultaat is een eigenzinige beeldentaal waarbij Plissart zich verplaatst in de huid van de toeschouwer.

COUSSÉE & GORIS architecten back to basics
De titel Natura Naturans verwijst naar de ‘naturende natuur’ van Spinoza. De zeventiende eeuwse filosoof wou hiermee aantonen dat alles te herleiden is tot één oorzaak of oorsprong. In de tentoonstelling gaan Coussée en Goris terug naar de basis. Het Gentse architectenduo realiseert een eenvoud van taal en een grote constructieve precisie. Maar de hand van de maker blijft steeds zichtbaar. Een houding waarbij ze zich nestelen tussen het humane en het materiële is essentieel voor het slagen van hun projecten. Dit blijkt uit recente projecten zoals de kunstgalerij Zeno X in Antwerpen, het crematorium in Holsbeek, het bezoekerscentrum voor het Zwin en de stadsbibliotheek de Krook in Gent.

Opening
Herbeluister de opening van de tentoonstelling op 22 feb 2018:

Christian Kieckens over Natura Naturans in Pompidou (Klara) op 27 feb 2018:


 

Finissage
Op 9 juni sluiten architecten Ralf Coussée en Klaas Goris de tentoonstelling feestelijk af met een finissage en een inhoudelijk programma. Lees meer

Lezingen
Als reflectie op de tentoonstelling geven drie bureaus met een sterk verwantschap met de architectuur van COUSSÉE & GORIS architecten een lezing:Praktisch
Expo deSingel
open van woensdag tot en met zondag
van 14u tot 19u en bij avondvoorstellingen tot 22u
gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen
vrije toegang

rondleidingen
zo 25 feb en zo 6 mei 2018
14u / €5
reserveren verplicht via
32 (0) 3 248 28 28

groepsrondleidingen i.s.m. Expeditie De Stad
op aanvraag / max. 20 pers. / €60
 
 


Productie Vlaams Architectuurinstituut en deSingel Internationale Kunstcampus
Curator Christian Kieckens
Scenografie Christian Kieckens i.s.m. Ralf Coussée en Klaas Goris
 
Mede mogelijk gemaakt door
 
    
 

Datum: 

23.02.2018, 14:00 tot 10.06.2018, 19:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub