Tentoonstelling | De Eindhovense School: een vergeten avant-garde

Datum: 

04.03.2020, 14:00 tot 14.06.2020, 19:00

Locatie: 

deSingel

In december 1988 opende in deSingel de tentoonstelling De Eindhovense School: Het Moderne Verleden. De tentoonstelling presenteerde het werk van drieëntwintig alumni van de vakgroep Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven, en bracht de opkomst van een nieuw type architectuur onder de aandacht. Onder invloed van vakgroepvoorzitter Geert Bekaert ontstond een sterker historisch en theoretisch bewustzijn. De architectuur van de Eindhovense School bevrijdde zich van de pragmatiek van de functie en de esthetiek van de vorm. Er ontstond poëzie, die zorgvuldig samengesteld werd uit citaten en metaforen, referenties en analogieën.

In 2020 biedt de tentoonstelling De Eindhovense School. Een vergeten avant-garde een actuele reflectie op de positie en de impact van de Eindhovense School in de Nederlandse architectuurcultuur. De tentoonstelling toont de intellectuele context waarin deze architectuur tot stand kwam en vraagt zich af hoe de Eindhovense School vandaag herinnerd moet worden. De wisselwerking tussen discours en praktijk vormt de basis. Het werk van Geert Bekaert, Joost Meuwissen en Gerard van Zeijl (de drie curatoren van de originele tentoonstelling) licht het discours toe, terwijl gebouwde en ongebouwde projecten van de Eindhovense School de architectuurpraktijk toetsen. Materiaal uit de ontwerpstudio’s en onderzoeksprojecten aan de TU Eindhoven tonen hoe het discours en de praktijk doelbewust met elkaar waren verweven.

Opening
Op dinsdag 3 maart 2020 opent de tentoonstelling in deSingel 

Praktisch
deSingel Internationale Kunstcampus
Open van woensdag tot zondag van 14 tot 19u en bij avondvoorstellingen tot 22u, gesloten op maandag en dinsdag. Open op feestdagen
Gratis

Datum: 

04.03.2020, 14:00 tot 14.06.2020, 19:00

Locatie: 

deSingel

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub