Tentoonstelling / Ensembles. Architectuur en ambacht

Datum: 

30.09.2016, 14:00 tot 15.01.2017, 18:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus


Ambacht wordt vaak geassocieerd met een zekere nostalgie, met kwaliteiten van vakmanschap die in het hedendaagse bouwen verloren zijn gegaan. Maar ambacht kan ook de sleutel zijn tot innovatie in architectuur: voor de combinatie van oude ambachten met nieuwe technieken, met duurzame oplossingen en met het herbekijken van de organisatie van denk- en handwerk.

De tentoonstelling Ensembles toont aan de hand van projecten uit diverse Europese landen hoe de samenwerking tussen ontwerpers en makers tot nieuwe oplossingen in architectuur kan leiden. Maar ze toont ook hoe deze samenwerking verrijkend is voor alle betrokkenen; van de architect die zijn vak opnieuw leert waarderen tot de bouwer die erkenning krijgt voor zijn vakmanschap.

Ensembles is daarnaast een onderzoek naar de poëzie die vanuit samenwerken kan ontstaan. De Expozaal van deSingel wordt omgetoverd tot een ruimte waarin architecturale situaties en objecten hun eigen verhaal vertellen: een verzameling raamkozijnen die nieuwe ideeën toont die tot stand kwamen in de samenwerking tussen architectuurstudenten en scholieren van een vakopleiding, een installatie die de schoonheid van de lasnaad in de structuur van gebouwen toont, of een muur die de oneindigheid aan mogelijkheden toont voor de metselaar om een baksteen tot leven te brengen.

Ensembles op Klara
Beluister hier de uitzending van Pompidou op 29/11/2016 met Christoph Grafe (directeur Vlaams Architectuurinstituut) als centrale gast:

 

Praktisch
open van woensdag tot zondag van 14 tot 18u en bij avondvoorstellingen vanaf 19u, gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen
toegangsprijs: 5 euro , gratis (-19 jaar)
tickets te koop bij ingang tentoonstelling
gratis bezoekersgids in de tentoonstelling


Rondleiding in de tentoonstelling
rondleiding op zo 11/12/2016 om 14u Kostprijs is 5 euro.
reservering is verplicht via tickets@desingel.be of + 32 248 28 28
een groepsrondleiding op afspraak is ook mogelijk, maximum 20 personen, 60 euro,
reserveren via www.antwerpenaverechts.beColofon

organisatie Vlaams Architectuurinstituut, deSingel Internationale Kunstcampus en het Architectuurarchief Provincie Antwerpen
curatoren Christoph Grafe en Bart Tritsmans, Vlaams Architectuurinstituut
scenografie Asli Cicek
met steun van de Vlaamse Overheid

VAi-vitrine
Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven toont in de marge van de tentoonstelling Ensembles het resultaat van een ontwerpoefening: textielontwerpster Nathalie Van Der Massen liet zich inspireren door het archief van Bataille & ibens en stelt haar ontwerp tentoon in de VAi-vitrine. Zelfde openingsuren als Ensembles, meer info op www.cvaa.be.

Datum: 

30.09.2016, 14:00 tot 15.01.2017, 18:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut

Straat: 

J. Van Rijswijcklaan

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners