Tentoonstelling / Karel Martens - Motion

Datum: 

29.06.2017, 9:30 tot 30.07.2017, 17:30

Locatie: 

019 - Museum Of Moving Practice (Design museum Gent)

Karel Martens is een echte duizendpoot. Hij is kunstenaar, typograaf, grafisch ontwerper, boekenmaker en onderwijzer. Hij is medeoprichter van een school. Hij heeft duizenden beïnvloed. ‘Motion’ geeft een ruime blik op zijn uitgebreide praktijk en is een leidraad door zijn werk. Hoewel ‘Motion’ meer dan 50 jaar van Martens’ interdisciplinaire activiteiten beslaat, blijft de tentoonstelling stevig verankerd in het heden (en de toekomst).

De expo bevat enkele representatieve werken – mono-prints van en op gevonden materialen, papierreliëfs, video’s, modulair behang, kinetische sculpturen en zeer vroeg optisch werk. Beschouw het geheel als een contextueel substraat dat Martens aanstekelijke en systematische aanpak van kleur, formaat, type en materiaal bevestigt.

Zijn enorme invloed als leraar krijgt een centrale plaats in de tentoonstelling met een reeks publicaties van zijn oud-studenten die worden getoond op tafels die hij heeft ontworpen voor de Werkplaats Typografie in Arnhem, NL (de school die hij in 1998 mee oprichtte).

De primaire focus ligt op het recente werk van Martens, met enkele nieuwe creatie-opdrachten – behang uit veelkleurige iconen, interactieve videoprojecties en een enorme abstracte klok. Naast de werken die speciaal voor de tentoonstelling zijn geproduceerd, werden bestaande werken ook geherconfigureerd. De tentoonstelling spreekt alle zintuigen aan – met ruimtevullende kleurinversies die worden vermenigvuldigd door weerspiegelingen en aangevuld met verschillende technieken, systematische serialiteit, een conceptuele werkwijze en een multifunctionele zone.

‘Motion’ wil met andere woorden niet zozeer Martens manier van werken tentoonstellen, maar eerder een belichaming zijn van zijn werkwijze.

Opening op do 29 juni om 19u30

Datum: 

29.06.2017, 9:30 tot 30.07.2017, 17:30

Locatie: 

019 - Museum Of Moving Practice (Design museum Gent)

Straat: 

Jan Breydelstraat 5

Postcode: 

9000

Gemeente: 

Gent

Trefwoorden: 

Corporate sponsors

Retail Estates

Project sponsors

Cultural partners

hier niet aan komen aub