Tentoonstelling / Léon Stynen, architect

Datum: 

12.10.2018, 14:00 tot 20.01.2019, 19:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus

In het najaar van 2018 organiseren het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel een overzichtstentoonstelling over architect Léon Stynen.

Weinig Belgische architecten hebben zò'n markant en verscheiden oeuvre nagelaten als Léon Stynen (1899-1990). Meer dan vijftig jaar lang, van de vroege jaren 1920 tot aan het einde van zijn professionele loopbaan in 1977, was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen. Zijn faam dankt hij niet alleen aan zijn oeuvre, maar ook aan zijn rol in het onderwijs en aan zijn engagementen in talrijke belangenverenigingen en socio-culturele organisaties. In alle publicaties over de Belgische architectuurgeschiedenis staat Stynen vermeld als een van de toonaangevende architecten van zijn generatie. Enkele sleutelwerken van het modernisme in België staan op zijn naam.

Léon Stynen kreeg zijn opleiding tot architect aan de Antwerpse academie. Naast de realisatie van een belangrijk architecturaal oeuvre speelde hij ook een grote rol in de ontwikkeling van het architectuuronderwijs en de uitbouw van beroepsstructuren in België. Hij werd in 1948 directeur van de architectuurafdeling van de academie van Antwerpen. In 1950 volgde hij Herman Teirlinck op als derde directeur van het Hoger Instituut voor de Sierkunsten Ter Kameren. In 1963 werd hij de eerste nationale voorzitter van de toen opgerichte Orde van Architecten. In 1939 ontwierp Stynen samen met Henry van de Velde en Victor Bourgeois het Belgisch paviljoen voor de wereldtentoonstelling in New York. Bekende gebouwen van Stynen zijn deSingel (fase 1 en 2), de BP-building, de casino’s van Oostende en Knokke.

De tentoonstelling 'Léon Stynen, architect' toont stukken uit het rijke archief van Stynen met iconische ontwerpen, vanaf de eerste schets tot de voltooiing. Het archiefmateriaal komt verder tot leven met eigentijdse en recente architectuurfotografie, maquettes, stukken uit privécollecties en getuigenissen van vroegere collega's, medewerkers en opdrachtgevers. Het Antwerpse architectenbureau Eagles of Architecture bedacht de scenografie.

Opening
donderdag 11 okt 2018 om 20u in deSingel (Blauwe zaal)

Stynen2018
De tentoonstelling over Léon Stynen maakt deel uit van een breder programma, met onder andere een tentoonstelling in de BP-building in april-juni 2018 (i.s.m. Bank Delen en privécollectie FIBAC), het verschijnen van een nieuwe publicatie 'Léon Stynen. A life of architecture' in oktober 2018 en een wandelroute langs Stynens bekendste realisaties in Antwerpen.

Meer over Stynen2018

Productie Vlaams Architectuurinstituut en deSingel Internationale Kunstcampus
Curator Vlaams Architectuurinstituut
Scenografie Eagles of Architecture
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en Provincie Antwerpen
Mede mogelijk gemaakt door Delen Private Bank en Bulo

Datum: 

12.10.2018, 14:00 tot 20.01.2019, 19:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners