Tentoonstelling noAarchitecten. Ontmoetingen

Datum: 

26.09.2014, 14:00 tot 04.01.2015, 18:00

Locatie: 

deSingel internationale kunstcampus

Hoe zou een architectuurtentoonstelling eruitzien als ze als zelf als architectuuropgave wordt benaderd? De vraag naar een directe ruimtelijke beleving vormt het uitgangspunt van deze tentoonstelling en plaatst de getoonde projecten in een bevreemdende relatie tot elkaar en tot de toeschouwer. Het is een installatie die zowel tot wandelen, zien, voelen, studeren als denken uitnodigt.
De tentoonstelling ‘Ontmoetingen’ brengt de uniciteit van noAarchitecten in beeld. Het collectief positioneert zich als subtiele verzoener tussen opdrachtgever, gebouw, context en toekomstige gebruiker. Ontwerpen vanuit verschillende houdingen, soms zelfs in één gebouw, leidt tot tegenspraak en complexiteit. Die ambiguïteit wordt verdiept door een zorgvuldige planopbouw en een trefzekere selectie van kleur en materiaal. Hun architectuur is nooit neutraal. Ze wil verheffen, maar wordt nooit belerend. Ze is specifiek, biedt een plek op maat en verleent een bijna rituele dimensie aan alledaagse handelingen.

Een ruimte die als een plein evenementen en belevingen aanbiedt, een familie van objecten, grote maquettes van onderdelen van gebouwen, … Een enigszins theatrale opstelling met een echte mise-en-scène: looproutes, perspectieven, rijen van doorlopen. En toch kan de bezoeker vrij het parcours bepalen, de gebouwen reconstrueren, kijken, voelen en denken… De foto’s in de tentoonstelling krijgen een apart statuut. We tonen ze op ware grootte als een raam die de toeschouwer in een andere ruimte laat stappen. Je stapt zoals Alice in Wonderland binnen in een andere wereld. In een tweede kamer van de tentoonstelling die als atelier is ingericht, vind je 10 projecten op tekentafels, met tekeningen en kleine maquettes, een stapelrek bevat een amalgaam van materialen waarmee gebouwd wordt.

Over noAarchitecten

noAarchitecten profileert zich sinds hun prille begin (2000) zowel met opmerkelijke kleine realisaties als grootschalige publieke gebouwen waaronder het elektriciteitsstation Petrol en de uitbreiding van het Plantin Moretusmuseum in Antwerpen, het museum Texture in Kortrijk, het Stadhuis in Lo, …

noAarchitecten bestaat uit An Fonteyne, Jitse van den Bergh, Philippe Vierin en een team van 15 architecten. De drie architecten engageren zich actief in het architectuuronderwijs: ontwerpstudio’s in TU Delft en Sint-Lucas Doornik, het begeleiden van studenten bij hun afstuderen (Sint-Lucas Gent en Academie van Bouwkunst Rotterdam), de deelname aan jury’s in diverse scholen in binnen- en buitenland en het geven van lezingen.

Rondleidingen

Rondleidingen op zondagen 5 oktober, 9 november, 7 december  2014 om 14 uur, kostprijs is 5 euro
reservering via tickets@desingel.be of +32 3 248 28 28
Een groepsrondleiding op afspraak is ook mogelijk, max. 20 personen, 60 euro, reserveren via www.antwerpenaverechts.be

Vernissage

Gratis openingslezing door Stephen Bates - Sergison Bates architects (UK-CH) op donderdag 25 september om 20 uur in de Blauwe zaal in deSingel.
Lezing gemist? Herbeluister hier.

Praktisch

open van woensdag tot zondag van 14 tot 18 uur en bij avondvoorstellingen, gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen
toegangsprijs: 5 euro
tickets te koop bij ingang tentoonstelling

Projectsponsors: ELIA, Febelcem, FSB, Universiteit Hasselt, steenbakkerij Vande Moortel
Materialen, meubilair en constructies: Alucobond, Anders Construct, Artek, Bruns, Forbo Flooring, Kree interieur, Richard Lampert, Vandommele VCS, Verstraetebouw

Curator: Katrien Vandermarliere, Christoph Grafe (Vlaams Architectuurinstituut) 
Productie: noAarchitecten, Vlaams Architectuurinstituut, deSingel internationale kunstcampus 

Universiteit Hasselt 2008-2012, noAarchitecten (c) Kim Zwarts
Stadhuis Menen 2002-2012 noAarchitecten (c) Stijn Bollaert
Petrol Antwerpen 2004-2010, noAarchitecten (c) Kim Zwarts
Stadhuis Lo 2008-2012, noAarchitecten (c) Filip Dujardin
Stadhuis Kortrijk 2001-2005, noAarchitecten (c) Kim Zwarts

Datum: 

26.09.2014, 14:00 tot 04.01.2015, 18:00

Locatie: 

deSingel internationale kunstcampus

Architect: 

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut en deSingel

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Contactpersoon: 

Katrien Vandermarliere

Info tel: 

+32 3 242 89 70

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners