Tentoonstelling / Prelude. Een wevende generatie

Datum: 

16.06.2017, 10:00 tot 10.09.2017, 17:00

Locatie: 

M HKA

De tentoonstelling Prelude in het M HKA presenteert een nieuwe en opkomende generatie architecten uit de Lage Landen.

De ontwerpers die in Prelude aan bod komen bepleiten geen radicale veranderingen in de architectuur, maar willen op een duurzame manier ontwerpen voor de toekomst door heel precies het bestaande stedelijke weefsel te lezen en artistieke en architecturale referenties te interpreteren. In Nederland vormt deze generatie een antwoord op de ingrijpende economische crisis die een kritische evaluatie van de architectuur opdrong. Tot voor de crisis van 2008 lag de focus op geïsoleerde, gefragmenteerde architecturale projecten die vooral bepaald waren door hun interne conceptuele logica. In Vlaanderen kadert deze generatie in een oudere culturele traditie die tracht zinvol om te gaan met het versnipperde Belgische landschap.

Deze nieuwe generatie wil opnieuw een breder en gedeeld perspectief voor de architectuur creëren door actief met geschiedenis, kunst en de specifieke condities van de context aan de slag te gaan, en door associatie en de notie van typologie te bevragen. Eerder dan de nadruk te leggen op geïsoleerde nieuwe creaties, zoeken de ontwerpers van deze generatie naar de draden van wat er al is en trachten ze die samen te weven. Ze willen het bestaande weefsel verrijken en op de anekdotes van de geschiedenis, de context en het incident verder bouwen.

De objecten in deze ‘wonderkamer’ zijn denkoefeningen en modellen van realisaties die als fragmenten deze generatie portretteren. Wanneer de bezoeker ze samen bekijkt, wordt door associatie hun relatie duidelijk.

Een tijdelijk toekomsteninstituut
Je kan Prelude bewonderen in het M HKA (Antwerpen)  als onderdeel van Een tijdelijk toekomsteninstituut, een tentoonstelling die het museum voor enkele maanden omtovert tot een laboratorium of werkatelier dat twee contexten samenbrengt: kunst en toekomststudies.

MAATWERK MASSARBEIT. Architektur aus Flandern und den Niederlanden
Prelude maakte in 2016 deel uit van de tentoonstelling MAATWERK MASSARBEIT. Architektur aus Flandern und den Niederlanden in het Deutsches Architekturmuseum (DAM) in Frankfurt. De tentoonstelling belichte, aan de hand van een zestigtal maquettes het maatwerk, de precisie en het vakmanschap in de Vlaamse en Nederlandse architectuur van de voorbije dertig jaar.

Deelnemende architectenbureaus:
AE architecten, Ard de Vries Architecten, BLAF Architecten, BureauVanEig, Dhooge & Meganck, Eagles of Architecture, enofstudio architectuur, GAFPA, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, Haerynck Vanmeirhaeghe architecten, Korth Tielens Architecten, La-Di-Da, Lilith Ronner van Hooijdonk, Barend Koolhaas, Marcel Lok, MONADNOCK, murmuur architecten, Open Architecture Office, Goes & Berry, Olivier Goethals, ONO architectuur, Perneel Osten Architecten, RAAMWERK, Sander Rutgers & Marieke Rombout, Studio Anne Dessing, studio Donna van Milligen Bielke, NAUTA architecture & research, Studio Thys Vermeulen, Tim Peeters Architecten, TRANS, Unknown Architects, Veldwerk Architecten, Werkstatt, Wim Goes Architectuur

Finissage
9 september om 15u in de tentoonstelling Prelude. Een wevende generatie
M HKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

gratis

Opgelet: de finissage is gratis, maar inschrijven is verplicht.
(aantal plaatsen is beperkt)

SCHRIJF JE HIER IN


Colofon

organisatie Vlaams Architectuurinstituut en M HKA
curator MAATWERK Sofie De Caigny (VAi)
curatoren Prelude Jantje Engels & Marius Grootveld (Veldwerk Architecten)
met steun van de Vlaamse Overheid

Datum: 

16.06.2017, 10:00 tot 10.09.2017, 17:00

Locatie: 

M HKA

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut

Straat: 

Leuvenstraat 32

Postcode: 

2000

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub