Tentoonstelling Wisselland. Toekomstvisies tussen zee en land tot 12/1

Datum: 

27.10.2013, 10:00 tot 12.01.2014, 19:00

Locatie: 

Cultuurcentrum Scharpoord

Kusten zijn bijzonder kwetsbaar geworden door de klimaatverandering. Hoe verbeeld je de kuststad van de toekomst? Komen er eilanden voor de kust? De Belgische kust is een van de boeiendste uitdagingen voor architecten en ruimtelijke planners. Het is een strook land waar de evenwichtsoefening tussen het zich aanpassen en ingrijpen een huzarenstuk wordt, een stuk land waar veel zal verschuiven, een wisselland.

De kustlijn is een dynamisch landschap dat voortdurend verandert onder invloed van de getijden, de seizoenen, het klimaat. Onze bakstenen cultuur heeft in minder dan een halve eeuw de bovenhand gekregen. Met zijn 62 kilometer is de Belgische kust bijna volledig verstedelijkt en lijkt de positie van onze kustlijn gefixeerd. Maar door de klimaatverandering blijven kusten bijzonder kwetsbaar. We weten nu zeker dat de zeespiegel stijgt en we moeten voorbereid zijn op  een superstorm. De lijn vakantietorens, casino’s, winkelboulevards, economische en recreatieve havens, sterk beschermde natuurgebieden en gepimpte dijken staat onder druk. Afwateringsproblemen door hevige en onregelmatige neerslag bedreigen de kust van in de rug.

De vraag is hoe lang dit ‘hold the line’-principe nog haalbaar en betaalbaar zal blijven. De stormkering steeds maar verhogen leidt tot een Berlijnse muur aan het strand, een onding dat niemand wil. Aan onze kust is het ecologisch probleem verstrengeld met architectuur en stedenbouw. In plaats van te doemdenken biedt deze situatie de kans om onze kust te herdenken en los te komen van de evidenties van het bestaande.

De toekomst van de kust laat niemand onverschillig. De mogelijkheden spreken tot de verbeelding, niet alleen van beleidsmakers en kunstenaars, maar van iedereen. Het Vlaams Architectuurinstituut nodigde vijf jonge ontwerpteams uit die hun verbeelding op dit dynamische landschap de vrije loop laten. C.T. Architects, Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten i.s.m. Annouk Westerling, Maat-ontwerpers, MikeViktorViktor + Sven Verbruggen en CcASPAR i.s.m. CLUSTER, HoGent, ILVO en SUM introduceren nieuwe beelden voor ons kustlandschap aan de hand van projecties, tekeningen, kaarten en maquettes. GAFPA verzorgt de scenografie. Ook wordt The Future commons 2070, een toekomstverkenning voor het Belgische deel van de Noordzee en haar aanpalende kustzone, ontwikkeld door magnificentsurroundings.org (Geldof, Janssens, Goris, Goosens, Labarque, Pelger) in 2011 als globale context / introductie op de 5 ontwerpen getoond.

Gratis rondleidingen
Stefan Siffer of Brigit Cleppe van het Vlaams Architectuurinstituut leiden u rond. 
Gratis rondleiding - zondag 1/12, 8/12, 15/12, 22/12, 29/12, 5/1, 12/1
maximaal 25 inschrijvingen per rondleiding mogelijk
Verplicht vooraf inschrijven via Cultuurcentrum Knokke-Heist, 050 630 430 | cc.ticket@knokke-heist.be

Panelgesprek 'Wisselland, utopisten en realisten. Jonge ontwerpers in de praktijk getoetst' op 8 januari 2014
Vijf jonge ontwerpbureaus tonen hun visie op het kustlandschap. Maar zijn de voorstellen van de jonge ontwerpers wel realistisch? ​Hoe zal onze kustlijn er werkelijk uitzien binnen 50 jaar? Wij lieten een aantal professionelen de verschillende scenario's aan de realiteit toetsen: Walter Roggeman, Charlotte Gheldof, Peter Taffeiren, Luc Vandamme, Alain Bernard (ov) en Marc Martens geven hun visie op de projecten en treden in discussie met de ontwerpers. 
Meer weten  

Curator: Vlaams Architectuurinstituut
Wisselland is een coproductie van Cultuurcentrum Scharpoord en het Vlaams Architectuurinstituut.Met dank aan

        


     

Op de rand van Utopia - MikeViktorViktor + Sven Verbruggen

Datum: 

27.10.2013, 10:00 tot 12.01.2014, 19:00

Locatie: 

Cultuurcentrum Scharpoord

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut i.s.m. Cultuurcentrum Scharpoord

Straat: 

Meerlaan 32

Postcode: 

8300

Gemeente: 

Knokke-Heist

Land: 

België

Contactpersoon: 

Stefan Siffer

Info tel: 

+ 32 3 242 89 63

Info e-mail: 

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub