Tentoonstellingen en evenementen in KANAL - Centre Pompidou

Datum: 

05.05.2018 (Hele dag) tot 10.06.2019 (Hele dag)

Locatie: 

KANAL - Centre Pompidou

Nog voor de Citroëngarage zal worden omgebouwd tot de grootste culturele instelling van Brussel biedt KANAL – Centre Pompidou een heel jaar lang een rijk gevuld programma van culturele activiteiten. Onder meer CIVA organiseert er enkele tentoonstellingen. Een greep uit het aanbod:

  • House 3: vanaf 31 mei 2018 tot 10 juni 2019 (opening op 30 mei 18u)

Na de doortocht van 150 studenten van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) zal de showroom van het Citroëngebouw onherroepelijk veranderd zijn. HOUSE 3 is een pedagogisch architectuurproject, een samenwerking die zich tot doel stelde een utopie te creëren. Het idee voor het project ontstond bij ALICE, een laboratorium dat onderzoek voert naar architectuur, de openbare ruimte in verhouding tot het landschap en de stedelijke omgeving. In samenwerking met CIVA werkten het team van ALICE en haar studenten een project uit dat aan het publiek gepresenteerd zal worden in de vorm van een protostructuur die een groot deel van de oppervlakte van de voormalige showroom in beslag neemt. Het resultaat van dit gemeenschappelijke project is meer dan alleen een passionele uitwisseling tussen twee instellingen en hun specifieke knowhow: in de constructie ontvouwt zich ook een reeks van bewoonbare ruimten die gedeeld kunnen worden door diverse bewoners en bezoekers.

  • As Found: vanaf 5 mei 2018 tot 10 juni 2019

André Citroën droomde van een Ville miniature. Zo ontstond de Citroëngarage, een atelier en een showroom, die sinds de wereldtentoonstelling van 1935 een kenmerkend element van het Brusselse landschap is. Sindsdien heeft het gebouw diverse transformaties en toevoegingen doorgemaakt. As Found presenteert de sleutelperioden in zijn roerige geschiedenis, van zijn bouw aan het begin van de 20e eeuw, tot de zeven architectuurprojecten die uitgekozen werden bij een internationale wedstrijd waaraan 92 teams deelnamen. Plannen, maquettes, historische en hedendaagse documenten getuigen van de plek zoals ze is, as found. De plannen voor het museum – bekeken in het licht van verandering versus continuïteit – stellen voor om van het atelier opnieuw een atelier te maken, en de oude hoofdactiviteit van het gebouw – tractie, stuwkracht – opnieuw op het voorplan te plaatsen. In deze plaats van herinnering (lieu de mémoire) en van debat, staat, gezien vanuit een bredere stedelijke dimensie, de industriële ambitie zijn plaats af aan een artistiek en cultureel project: een atelier van 84 jaar oud, met een zelfbewustzijn dat staat als een huis.

Meer info op de sites van KANAL - Centre Pompidou en CIVA

Datum: 

05.05.2018 (Hele dag) tot 10.06.2019 (Hele dag)

Locatie: 

KANAL - Centre Pompidou

Straat: 

Akenkaai

Postcode: 

1000

Gemeente: 

Brussel

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners