Tot 7/6 - Tentoonstelling 'Pasticcio - Continuïteit in de Europese architectuur'

Datum: 

21.02.2014, 14:00 tot 07.06.2014, 18:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus

Met de tentoonstelling ‘Pasticcio - Continuïteit in de Europese architectuur' brengen we een groep van zeven hedendaagse Europese architecten samen die buiten de mainstream werken. De tentoonstelling is een kritiek op het verlies van kwaliteit en intimiteit als gevolg van de mondialisering. Ze wil aantonen hoe krachtig en divers hedendaagse architectuur op dit probleem kan reageren op voorwaarde dat ze op continuïteit en een gemeenschappelijke cultuur gebaseerd is.

De zeven geselecteerde architecten - Hermann Czech (AT), Knapkiewicz & Fickert (CH), Märkli Architekt (CH), Hild und K Architekten (D), Caruso St John (UK), biq (NL) en Bovenbouw (B) - vertegenwoordigen zowat drie generaties. De projecten in de tentoonstelling zijn gekozen vanuit een complementariteit en zijn meer aan elkaar verwant qua geest dan qua vorm of opzet.
Lees hier de biografieën van de deelnemende bureaus

Een extra luik in de tentoonstelling bevat de melancholische foto’s van de kunstenaar-architect Mark Pimlott (UK, CAN) die onbekende traditielijnen in de 20ste eeuwse architectuur in België onderzoekt. 

De titel van de tentoonstelling refereert aan de stenen toren in het Sir John Soane Museum, het Londens kunstkabinet van de gelijknamige architect, wiens omvangrijke verzameling klassieke artefacten in zijn voormalige privéwoning tentoongesteld is. Centraal op een van de binnenplaatsen achter het huis staat de ‘Pasticcio’, een stenen toren die niet zo lang geleden heropgebouwd werd. Het is een opeenstapeling van klassieke architectuurfragmenten waar bovenop een pinakel prijkt, ontworpen door Soane zelf. Hij wordt in deze tentoonstelling gepresenteerd als de achtste architect.

Rondleidingen
Gratis rondleidingen op zo 2 maart, zo 6 april om 14u, reservering verplicht via tickets@desingel.be of +32 3 248 28 28
Een groepsrondleiding op afspraak is ook mogelijk, maximum 20 personen, 60 euro, reserveren via www.antwerpenaverechts.be

Vernissage en openingslezing
Lezing door Peter St John van Caruso St John Architects en Dirk Somers van Bovenbouw Architecten op donderdag 20 februari 2014 om 20u in de Blauwe Zaal. Deze openingslezing is gratis. Schrijf u hier in.
Openingslezing gemist? Herbekijk hier.

Randprogramma

  • Ook in de lezingenreeks ‘NL-VL RESET 2014’ wordt er onderzocht of een terugplooien op het ambacht van de architect in de huidige context van de economische crisis mogelijk of nodig is. Deze lezingen lopen van di 11 februari tot en met di 20 mei 2014 en worden in samenwerking met Universiteit Antwerpen georganiseerd. 
  • Het internationaal architectuurtijdschrift OASE behandelt in OASE #92 Codes and Continuities / Codes en continuïteiten dezelfde problematiek als de tentoonstelling Pasticcio – Continuïteit in de Europese architectuur. Initiatiefnemers en een aantal deelnemende architecten zijn auteurs van diverse artikels. Het nummer verschijnt in maart 2014. Voorstelling op 25 maart.


Praktisch
open van woensdag tot zondag van 14u tot 18u en bij voorstellingen, gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen
toegangsprijs: 5 euro
tickets te koop bij ingang tentoonstelling


Curator: Caruso St John Architects
Scenografie: Dirk Somers, Bovenbouw
Productie: Vlaams Architectuurinstituut, deSingel Internationale Kunstcampus, Caruso St John Architects

Met dank aan projectsponsors TU Delft, Faculteit Bouwkunde en Gyproc Saint-Gobain


 

Woninguitbreiding Mortsel, Bovenbouw Architectuur (c) Karin Borghouts
tentoonstelling Pasticcio - Continuïteit in de Europese architectuur (c) Karin Borghouts
‘The Plan and Interior of the Ground Floor of a Town House’, 1822 Watercolour by Joseph Michael Gandy. By kind permission of the Trustees of Sir John Soane's Museum
Urbanihaus conversion, Vienna, 2004-2007, Continuing Transformation, Hermann Czech, image: Margherita Spiluttini
Rooilijn (c) Karin Borghouts

Datum: 

21.02.2014, 14:00 tot 07.06.2014, 18:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut en deSingel Internationale Kunstcampus

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Contactpersoon: 

Katrien Vandermarliere

Info tel: 

+ 32 3 242 89 70

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners