Urban Folly: GROTTO - Gijs Van Vaerenbergh

Datum: 

13.05.2019, 6:00 tot 11.08.2019, 20:00

Locatie: 

Tuin van het Academiënpaleis

Tijdens de zomer zal Urban.brussels jaarlijks een kunstenaar aan het werk laten in een Brusselse openbare ruimte, om er een 'folly' te ontwerpen - in dezelfde betekenis als een ‘follie’ in de 18e eeuw. Deze tijdelijke architecturale werken zijn experimenteel, vrij, soms ludiek of conceptueel. Ze zullen ertoe bijdragen om het Gewest op de kaart te zetten op het vlak van de hedendaagse creatie.

Model for a GROTTO, by Gijs Van Vaerenbergh
In het werk van Gijs Van Vaerenbergh is de fascinatie voelbaar voor objecten uit de landschaps- en tuinarchitectuur. Ze maken nieuwe interpretaties van klassieke typologieën zoals het labyrint, de follie, de brug, het paviljoen en de grotto. Deze objecten, die zich op het snijvlak van architectuur, landschap en beeldende kunst bevinden, zijn een terugkerend thema in het veelzijdig oeuvre van Gijs Van Vaerenbergh. Voor de tuin van het Academiënpaleis maken ze het “Model for a Grotto”. In de landschapsarchitectuur is de grotto een rotsachtige constructie die een artificiële en romantische representatie geeft van de natuur. Voor dit nieuw werk maakt Gijs Van Vaerenbergh een levensgroot fragment van een eigen ontwerp voor een grotto. Uit een massief volume (2,4 x 2,4 x 4,8m) van traditionele snelbouwsteen wordt stap voor stap materiaal wordt weggekapt. De inwendige structuur van de baksteen wordt bloot gelegd. Ze volgen dezelfde weg als de beeldhouwer, die geduldig op een massief inwerkt tot een beeld over blijft. Tegelijk heeft deze ruimte uitgesproken architecturale kenmerken zoals een vloer, dak en kolommen en stelt Gijs Van Vaerenbergh de vraag waar de architectuur eindigt en de beeldhouwkunst begint.

Meer info

Urban Symposium op 13 mei
Urban.brussels organiseert op 13 mei een symposium gewijd aan de nieuwe technologieën in de architectuur: 3D-printing, robotica, biotechnologie, enz. Welke rol zullen zij vervullen (of vervullen ze al) in de hedendaagse architectuur? Zijn het futuristische gadgets of luiden deze uitvindingen een wezenlijk nieuw tijdperk in? Hoe zal onze architectuur in een nabije en minder nabije toekomst eruit zien? Meer info

Aansluitend op het Urban Symposium van 13 mei wordt de eerste URBAN FOLLY ingehuldigd in de tuin van het Academiënpaleis.

www.urban.brussels

Datum: 

13.05.2019, 6:00 tot 11.08.2019, 20:00

Locatie: 

Tuin van het Academiënpaleis

Architect: 

Organisator: 

Urban.brussels

Straat: 

Hertogstraat 1

Postcode: 

1000

Gemeente: 

Brussel

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub