Tot 15/6 / Projecties 2 / RE:Work Brussel. Ruimte voor industrie, logistiek en groothandel in de stad

Datum: 

12.03.2014, 14:00 tot 15.06.2014, 18:00

Locatie: 

deSingel, Wandelgangen

RE:Work toont het resultaat van een internationale masterclass waaraan 38 studenten uit Brussel, Barcelona, Manchester en Bordeaux meewerkten. RE:Work vertrekt van uitdagingen voor Brussel, een metropool met een grote demografische groei én een omvangrijke industriële infrastructuur die echter eerder aftakelt dan zich heroriënteert. Vroegere woon- en werkzones fungeren nu volledig als woongebieden. Mengvormen bestaan amper. Oorzaak is het ontbreken van hedendaagse economische modellen van stedelijke verweving.

De masterclass onderzocht het optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en het faciliteren van een andersoortige economie en huisvesting. De studenten verrichtten ontwerpend onderzoek op vijf zeer diverse sites, elk met een eigen economische structuur en context: de buurt rond de Reyerslaan, de Demetskaai, Neder-over-Heembeek, de Da-Vincisite en de buurt rond het Batelagedok.

De verfrissende en uiterst heldere ontwerpvoorstellen getuigen van een innovatieve benadering die de coëxistentie van stad en economie blijft zien als premisse voor een duurzame ontwikkeling van de Brusselse metropool. Het produceren en consumeren van andere soorten energie en het beschikbaar stellen van ruimte voor ondernemerschap aan de nieuwe Brusselaars - met connecties over de hele wereld - zijn slechts enkele van een reeks aanbevelingen.

Dit ontwerpend onderzoek pleit voor het formuleren van flexibele stadsprojecten, verbonden in een groter systeem, maar tegelijkertijd ook ingebed in de schaal van de buurt en het gebouw. Het toont dat het concrete gebruik van goede architectuur een wereld van verschil kan maken.


Praktisch
gratis, in de wandelgangen van deSingel
open van woensdag tot zondag van 14u tot 18u en bij voorstellingen
gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen

Vernissage en openingsdebat
Debat op dinsdag 11 maart 2014 om 20u in de Muziekstudio van deSingel.
Meer info over het debat
Inschrijven niet meer mogelijk. Debat is volzet.


Over de tentoonstellingsreeks Projecties
Met de reeks ‘Projecties’ bieden het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel het bestaand ontwerpend onderzoek in Vlaanderen een podium. Een paar seizoenen lang tonen we werk van architectuurstudenten en -docenten of van onafhankelijke onderzoeksgroepen. Maatschappelijke thema’s fungeren als leidraad bij de keuze van de projecten.  De enige constante is de relevantie van het onderzoek relevant voor Vlaanderen, wars van elke vrijblijvendheid.


Organisatie masterclass (2012) Louise (Laboratory on Urbanism, Infrastructure and Ecologies, Faculty of Architecture ULB) en STeR* (Master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning, onderzoeksgroep Cosmopolis VUB) olv.  Benoit Moritz en Jens Aerts  ism. GRAU en Jan Verheyen (IDEA Consult) met steun van Staatssecretaris Stedenbouw Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Productie: Louise (Laboratory on Urbanism, Infrastructure and Ecologies, Faculty of Architecture ULB en STeR* (Master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning, onderzoeksgroep Cosmopolis VUB)
Jan Verheyen (IDEA Consult)
Met steun van Rachid Madrane Staatssecretaris Stedenbouw Brussels Hoofdstedelijk Gewest en  Pascal Smet, Vlaams Minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel

Organisatie: Vlaams Architectuurinstituut, deSingel Internationale Kunstcampus
curatoren: Jens Aerts, Benoit Moritz en Katrien Vandermarliere


RE:Work Brussel. Ruimte voor industrie, logistiek en groothandel in de stad, rond de vroegmarkt, Neder over Heembeek, 2013 (c) studio re:work

Datum: 

12.03.2014, 14:00 tot 15.06.2014, 18:00

Locatie: 

deSingel, Wandelgangen

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut i.s.m. deSingel

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Contactpersoon: 

Katrien Vandermarliere

Info tel: 

+ 32 3 242 89 70

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners