Activering overdekte markthal Abattoir in Anderlecht wint Prix ]pyblik[ Prijs 2018

De Prix ]pyblik[ Prijs wil voorbeeldige Brusselse publieke ruimteprojecten in de kijker zetten. Dit jaar lag de focus van de prijs op het belevingsaspect ervan. Een professionele jury selecteerde 4 genomineerden, waarna het grote publiek via een online stemming het laureaatproject bepaalde. Op 25 september werd de Prix ]pyblik[ Prijs uitgereikt aan het project voor de activatie van de overdekte markt van Abattoir in Anderlecht, een project van de vzw Cultureghem.

Gedeelde ruimte in beweging zetten met mobiele tools
Het project zet mobiele tools op een heel concrete manier in om mensen te verbinden en om de overdekte markt van Abattoir te activeren. Met Kookmet wordt de grootste gastentafel van de stad gecreëerd. Het grootste overdekte speelplein wordt in het leven geroepen met een lijnparcours vol spelimpulsen, waar ook de Playbox, de grote mobiele speelkoffers, en Ketmet Muzique, een muzikale ontdekkingstocht, hun steentje aan bijdragen. Op die manier wil de vzw Cultureghem inzetten op het ontwikkelen van het sociaal potentieel van de site. Sinds 2012 werken zij aan de activatie van de markthal om zo het sociale potentieel ervan naar voren te schuiven in het kader van het masterplan. Het project speelt met de grens tussen activatie en inrichting. Het is een intens openbare plek die vandaag nog steeds een privé-statuut heeft; een bescheiden en inventief transformatieproces is een eerste markante steen dankzij de vanzelfsprekendheid van zijn acties en het delen van de ruimte.

De jury selecteert 4 bijzondere kandidaten
In totaal werden 4 projecten voor de prijs genomineerd: naast de grote markthal van Abattoir in Anderlecht waren dat het park L28 in St-Jans Molenbeek (SWECO), het Dumonplein in St Pieters Woluwe (Artgineering) en het Rogierplein in St Joost ten Noode (XDGA). Vier publieke ruimtes van hoge kwaliteit die de typische diversiteit van Brussel weerspiegelen: de herwaardering van een restruimte voor het park L28, een gedeelde plek voor de verschillende actieve en passieve modi voor het Dumonplein en een radicale en imposante publieke ruimte van grootstedelijke schaal voor het Rogierplein.

Meer info op www.pyblik.brussels

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub