In de kijker | Het archief Baeckelmans

Collectie Vlaams Architectuurinstituut-Collectie Vlaamse Gemeenschap
Collectie Vlaams Architectuurinstituut-Collectie Vlaamse Gemeenschap
Collectie Vlaams Architectuurinstituut-Collectie Vlaamse Gemeenschap

Speciaal voor Internationale Archievendag 2019 plaatst het Vlaams Architectuurinstituut op 9 juni een bijzonder archief uit zijn collectie in de kijker.

In 2014 verwierf het Vlaams Architectuurinstituut een belangrijk deel van het atelierarchief van de architectendynastie Baeckelmans. Dit archief bevat vooral documenten van de broers Louis (1835-1871) en François Baeckelmans (1827-1896), en enkele van de zoon van Frans, Joseph (1881-1915). Samen overbruggen deze archivalia ruim een halve eeuw Belgische architectuurgeschiedenis. Zij documenteren belangrijke bouwprojecten in Antwerpen en ver daarbuiten en leveren tegelijkertijd een rijke getuigenis van de architecturale trends van deze periode.

De drie architecten Baeckelmans voelden zich thuis in verschillende programma’s en beschikten over een veelzijdige stijlenkennis. François en Louis waren typische vertegenwoordigers van het academische eclecticisme en de neogotiek. Zij ontwierpen woningen, kerken, kloosters en kastelen en zelfs het gerechtshof en het bijzondere Stuivenbergziekenhuis in hun geboortestad Antwerpen. Joseph gaf in zijn korte carrière vorm aan woningen en winkelhuizen, vooral in de wijk Zurenborg, waar hij meer dan eens zijn voorkeur toonde voor de art nouveau.

In 2019 en 2020 zet het Vlaams Architectuurinstituut in op de registratie van de oudste archieven uit de collectie. De archieven van Engetrim, De Beer en Baeckelmans worden gereinigd, verwerkt en herverpakt. Tegelijk zullen de meest waardevolle tekeningen uit deze archieven gedigitaliseerd en online gepubliceerd worden.

Beelden
Het ontwerp van François Baeckelmans voor het Stuivenbergziekenhuis was een voorbeeld van moderne 19de-eeuwse ziekenhuisbouw. De karakteristieke architectuur, met onder meer de radiaal geplaatste, door tuinen omringde, ronde ziekenhuispaviljoenen, en de talrijke technische innovaties maakte het gebouw erg vooruitstrevend.

Baeckelmans

Internationale Archievendag 2019
Zondag 9 juni is het Internationale Archievendag, sinds 2008 een initiatief van de International Council on Archives (ICA), dat in 1948 werd opgericht onder de auspiciën van UNESCO. Heel wat archiefdiensten brengen dan wereldwijd de betekenis en het belang van archieven onder de aandacht van het breder publiek. 

Zo ook in Vlaanderen. Al gehoord van ADVN, Amsab-ISG, AMVB, CAVA, KADOC-KU Leuven, Letterenhuis, Liberas/Liberaal Archief en Vlaams Architectuurinstituut? Aan de hand van een handige brochure kan je in vogelvlucht kennis maken met deze acht erkende Vlaamse culturele archieven. Voor deze gelegenheid selecteerden hun medewerkers een topstuk uit de eigen collectie met internationale uitstraling of met een markant verhaal. Cultureel erfgoed in Vlaanderen, bekeken vanuit een verrassend perspectief.

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub