Laureaten van de Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2013 bekend

Robbrecht en Daem architecten en Marie-José Van Hee architecten zijn met de Stadshal in Gent de laureaten van de Belgische Prijs voor Architectuur. De Belgische Prijs voor Energie ging naar Buro B met het nulenergie-kantoorgebouw van Stebo in Genk. De realisaties getuigen van een hoog niveau: in de ogen van de internationale jury bereikt de Belgische architectuur een bijzondere kwaliteit die doet denken aan de Zwitserse architectuur van de jaren 1990-2000. 

Belgische Prijs voor Architectuur 2013
Na een vinnige discussie riep de architectuurjury de Stadshal en de centrumpleinen van Gent, ontworpen door Robbrecht en Daem architecten en Marie-José Van Hee architecten uit tot winnaar: 'De Stadshal is een plek voor de gemeenschap, een plek die zonder iets op te dringen anticipeert op haar gebruik - wat als aanpak voor een architect vrij uniek en bijzonder moedig is.' Dit project won het nipt van de Keukentoren Elishout in Anderlecht van XDGA; twee projecten met vergelijkbare architecturale kwaliteiten en een vergelijkbaar eindresultaat.

Belgische Prijs voor Energie 2013
De energiejury wees het nulenergie-kantoorgebouw van Stebo in Genk, ontworpen door Buro B, aan als winnaar omwille van de 'optimale samenhang tussen de behoeften van het gebouw enerzijds en het 'building integrated PV-system' anderzijds - een mooi voorbeeld van doordacht en efficiënt energetisch ontwerpen.' Het project is het resultaat van een intensieve samenwerking met het studiebureau Cenergie. De jury mocht een dertigtal realisaties evalueren die de energetische performantie ten top drijven, wat vaak zelfs resulteert in een negatief E-peil.

De andere laureaten
OFFICE KGDVS, denc!-studio, XGDA, MDW architecture en Collectief Noord werden laureaat van één (of meerdere) architectuurcategorie(ën). 51N4E kreeg bovendien een bijzondere vermelding van de internationale jury.

De jubileumeditie van deze tweejaarlijkse toonaangevende prijs werd dit jaar voor de 10de maal door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) georganiseerd. Alle geselecteerde, genomineerde en winnende realisaties kunt u hier bekijken. Ze zullen ook uitgebreid worden belicht in het speciale decembernummer van A+ (nr. 245).

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub