Oproep / Architect in residence Estland

BOZAR organiseert in samenwerking met het Estonian Centre of Architecture een uitwisselingsprogramma voor architecten uit België en Estland.

Ter gelegenheid van het Estse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de tweede helft van 2017 en de honderdste verjaardag van de Estse onafhankelijkheidsverklaring in 2018 zullen het Estonian Centre of Architecture (ECA) en het Paleis voor Schone Kunsten Brussel (BOZAR) een uitwisselingsprogramma opzetten met architecten uit België en Estland. De samenwerking moet een wisselwerking op lange termijn mogelijk maken en nauwer contact tussen de twee architectuurwerelden in de hand werken.

BOZAR en ECA lanceren een oproep aan Belgische architectenbureaus om deel te nemen aan het programma Architecten in residentie en in zee te gaan met hun Estse tegenhangers. De deelnemende architecten zullen twee Estse architecten (uit een van de vijf benaderde bureaus) in hun kantoor verwelkomen voor een periode van 4 tot 5 dagen. Bedoeling is om een intellectuele dialoog met hen aanknopen rond de verder opgesomde thema’s en vragen over ‘research by design’ behandelen. Het resultaat van de samenwerking zal in september 2017 in de vorm van een tentoonstelling te zien zijn op de Tallinn Architecture Biennale TAB 2017 en gepaard gaan met lezingen en gesprekken. In december 2017 volgt dan een tentoonstelling met lezingen in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.

Het uitwisselingsprogramma en de samenwerking tussen Estse en Belgische architectenbureaus hebben als doel een gezamenlijke tentoonstelling op te zetten die in beide landen zal worden voorgesteld. Welk beeld hebben jonge architecten en ontwerpers in Tallinn van de Europese hoofdstad? Welke specifieke expertise kunnen ze aanbrengen om oplossingen te vinden voor een aantal stedenbouwkundige uitdagingen in Brussel, de thuisbasis van heel wat internationale instellingen? Hoe kunnen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur het tekort aan symboliek goedmaken en hoe zijn ze van toepassing op Brussel als Europese hoofdstad? Tijdens een reeks workshops krijgen Estse en Belgische architecten de kans om via 'research by design' samen antwoorden te zoeken op cruciale vragen.

Deadline: 10 maart 2017, om 10 uur
per e-mail naar francis.carpentier@bozar.be

Meer info

Trefwoorden: 

Corporate sponsors

Sponsors

Cultural partners

hier niet aan komen aub