Persbericht / Architectuurboek Vlaanderen N°11 - Architectuur middenin

Het Architectuurboek Vlaanderen N°11 staat midden in het dagelijkse leven. De geselecteerde projecten voor ‘Architectuur middenin’ zijn ambitieus, zelfbewust, nadrukkelijk aanwezig en met uiterste zorg ontworpen. Toch worden ze nooit ijdel. Ze nemen het dagelijkse gebruik als bestaansconditie. Wat er gebeurt, gebeurt vanuit een vanzelfsprekendheid, maar wordt ook buitengewoon. Architectuur die niet ontworpen is met formele acrobatieën of voor eenmalig spektakel. Architectuur die niet wil entertainen, maar doordringen tot in de kleinste vezel van het bestaan. Wanneer wordt het banale bijzonder?  Als een schaduw in het bos gebouw wordt. Als een waterval van kamers een huis wordt. Als zorg deel van het dorp wordt.

Voor ‘Architectuur middenin’ selecteerde de redactie meer dan 50 projecten die zich succesvol met het leven verankeren. De diversiteit is zeer groot, het aanbod steeds breder. Het Architectuurboek levert het bewijs dat architectuurcultuur tot in de verste uithoeken van Vlaanderen en in alle geledingen van de maatschappij is doorgedrongen: crèches, scholen, gemeenschapscentra, sporthallen, gezinswoningen, universiteiten, psychiatrische centra, brandweerkazernes, verzorgingstehuizen en crematoria.  Het boek toont een opmerkelijke verscheidenheid aan architectuur: gebouwen van uiteenlopende schaal, met diverse programma’s en gebruikers, soms met volstrekt tegenovergestelde ruimtelijke ambities. Toch hebben ze heel wat gemeen. Allemaal zijn ze bedacht als leefwerelden die de kennis en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers ernstig nemen, zonder dearchitectuur uit het beeld te laten verdwijnen. Ontwerpers herdenken ruimtelijke constellaties en zoeken formele en materiële oplossingen die de meest uiteenlopende vormen van verblijf aangenaam en verrassend weten te maken.

Gerenommeerd Magnumfotograaf Harry Gruyaert brengt de architectuur tot leven

De projecten komen niet enkel aan bod in beschouwende teksten. In het Architectuurboek krijgt ook architectuurfotografie een prominente rol. Harry Gruyaert tovert de vluchtigheid, veranderlijkheid en bedrijvigheid tevoorschijn die architectuur kan genereren. In zijn beeldessay komen de gebouwen tot leven als kleurrijke, poëtische verblijfplaatsen.

Architecten in het boek

51N4E, Architecten Broekx-Schiepers, Architectenbureau De Wyngaert, architecten de vylder vinck taillieu, architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche, b0b Van Reeth, awg architecten, BC Architects & Studies, BLAF architecten, Bogdan & Van Broeck, Bovenbouw Architectuur, BULK Architecten, BURO II & ARCHI+I, Carlos Arroyo Architects i.s.m. ELD Partnership, Collectief Noord architecten, T.V. Coussée & Goris architecten - RCR Aranda Pigem Vilalta arquitectes, De Smet Vermeulen architecten, Ellen Harvey i.s.m. Sileghem & Partners, Lezze Architecten, MJose Van Hee Architecten, noAarchitecten, NU architectuuratelier, Office Kersten Geers David Van Severen, ONO architectuur, osar architecten, Philip Metten, Rapp+Rapp, Marjan Michels architect en RAUM Architecten, Robbrecht en Daem architecten, Melsens & Gigante, Studio Associato Bernardo Secchi-Paola Viganò, tcct, Tijl Vanmeirhaeghe i.s.m. Carl Bourgeois, UR architects, Verdickt & Verdickt Architecten, Vincent Van Duysen Architects, XDGA Xaveer De Geyter Architects


Auteurs: Tom Broes, Aslı Çiçek, Bernard Colenbrander, Michiel Dehaene, Oswald Devisch, Stefan Devoldere, Katrien Embrechts, Christoph Grafe, André Loeckx, Ruth Soenen en Caroline Voet
Redactie:  Birgit Cleppe, Aslı Çiçek, Ilse Degerickx, Oswald Devisch, Katrien Embrechts, Christoph Grafe, François Thiry (2013) en Caroline Voet. Beeldredactie Stefan Siffer
Fotografie: beeldessay Harry Gruyaert
Vormgeving Joris Kritis en Julie Peeters
Verantwoordelijke uitgever Christoph Grafe – directeur Vlaams Architectuurinstituut
ISBN editie Nederlands ISBN 9789082122527
ISBN editie Engels ISBN 9789082122534
Te koop in de boekhandel of via de webshop www.vai.be
Prijs 39,50 euro 


Over de reeks Architectuurboek Vlaanderen

Met dit boek presenteert het Vlaams Architectuurinstituut editie 2014 in de reeks Architectuurboek Vlaanderen. Onder de titel ‘Architectuur middenin’ wordt de architectuurproductie van de afgelopen twee jaar kritisch gewogen - in woord en beeld. Het Architectuurboek Vlaanderen is daarmee al meer dan 20 jaar zowel een manifest voor het experiment in de architectuur als een naslagwerk van spraakmakende gebouwen.

Wij ontvingen voor de oproep niet minder dan 440 projecten. Dit is een stijging van 38% in vergelijking met het vorig Architectuurboek. In het bijzonder was het Vlaams Architectuurinstituut  erg verheugd dat de tweejaarlijkse oproep duidelijk een steeds breder bereik kent: wij ontvingen realisaties van niet minder dan 269 architectenbureaus, een stijging van 47% in vergelijking met de vorige editie.

Over het Vlaams Architectuurinstituut

Het Vlaams Architectuurinstituut - centrum voor hedendaagse architectuur – maakt het publiek attent op het belang van een goed ontworpen leefomgeving, stimuleert het maatschappelijk debat omtrent het ontwerp van gebouwen en steden en verspreidt kennis over architectuur. Wij organiseren tentoonstellingen, lezingen, debatten, architectuurreizen en brengen publicaties uit en coördineren evenementen, zoals het tweejaarlijkse Architectuurboek Vlaanderen en de Dag van de Architectuur.
www.vai.be

Avond van de Architectuur met presentatie van het Architectuurboek Vlaanderen N°11 - Architectuur middenin

Op donderdag 18 september stellen we tijdens de Avond van de Architectuur het boek heel graag aan u voor. Het wordt een ontmoetingsmoment met een avondvullend programma voor architecten, bouwheren, opdrachtgevers, studenten… Locatie: deSingel Internationale Kunstcampus I Blauwe zaal - 20 uur - gratis - Meer info


Persinfo

Ilse Degerickx - ilse.degerickx@vai.be - 32 3 242 89 75 - 32 498 69 72 28
Siska Claessens - siska.claessens@vai.be - 32 3 242 89 73 - 32 476 99 15 54

Hoge resolutiebeelden op aanvraag. De legendes zijn:

• Buurtsporthal Kiel, Antwerpen, UR architects, © foto Harry Gruyaert
• Elishout Keukentoren campus Coovi, Anderlecht, Xaveer De Geyter Architecten, © foto  Harry Gruyaert
• Ontmoetingscentrum stationshuis Merkem, Houthulst, Rapp+Rapp, © foto Harry Gruyaert
• Kavelwoning Tichel, Gent, architecten de vylder vinck taillieu, © foto Harry Gruyaert
• Kinderpsychiatrisch centrum Genk, osar, © Harry Gruyaert 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub