10 sociale woningen Bolder, Reeks C

10 sociale woningen Bolder, Egide Mertens, © M. Nijhuis en A. Van Eetveldt
10 sociale woningen Bolder, Egide Mertens, © M. Nijhuis en A. Van Eetveldt
10 sociale woningen Bolder, Egide Mertens, © M. Nijhuis en A. Van Eetveldt
10 sociale woningen Bolder, Egide Mertens, © M. Nijhuis en A. Van Eetveldt
Inplantingsplan - 10 sociale woningen Bolder, Egide Mertens
Plannen - 10 sociale woningen Bolder, Egide Mertens
Gevels en snede - 10 sociale woningen Bolder, Egide Mertens

Het kleine dorp Zichen Zussen Bolder ligt naar Vlaamse normen een eind verwijderd van alles wat stedelijk is. Gezien zijn locatie aan de rand van Vlaanderen, op nog geen kilometer van Nederland en Wallonië, hangt in Zichen Zussen Bolder inderdaad een sfeer van ‘het laatste dorp’.

Architect Egide Meertens bouwde in een verkavelingswijk buiten de dorpskern eerder al de tweede en nu ook de laatste van drie reeksen sociale koopwoningen. In het stedenbouwkundig model ligt de verkaveling als een soort bypasslus aan een bestaande verbindingsstraat. CV Klein Landeigendom kocht een terrein in een bocht van de hellende Burgemeester Dewalquestraat. Aan de overkant van de straat ligt een sociale verkaveling met recente open bebouwing, achteraan een glooiend akkerlandschap doorkruist door een steenweg. De oppervlakte van het perceel bedraagt 500 are, dus hier zeker geen tweederangs condities voor sociaal wonen.

De opdrachtgevers keurden het eerste typologische voorstel meteen goed. De negen woningen – één woning staat op een apart terrein – werden in een stompe hoek aan elkaar geschakeld. Door de rij ter hoogte van de knik eenmaal te onderbreken, was een doorsteek mogelijk naar een achtergelegen voetpad dat de tuinhuizen ontsluit. Op die manier ontstonden twee rechthoekige huizenrijen. Bovendien leverde deze schakeling twee woningen meer op dan gepland en kon economischer worden gebouwd. Het formele systeem van Egide Meertens vangt het niveauverschil op het terrein gemakkelijk op. De getande rij kon zowel recht als getrapt worden uitgevoerd. Deze configuratie is trouwens net zo open als de semi-open of open bebouwing in de rest van de wijk. De bebouwde oppervlakte die anders verloren gaat aan de open stroken tussen de bebouwing, wordt hier gecompenseerd door een besparing in de hoogte. Zo blijft de huizenstrook voor de helft beperkt tot een gelijkvloers niveau en ontstond geen scherm van façades. Vanaf het hoogste punt van de straat ziet het geheel eruit als een plint voor het achterliggende landschap.

Door de consequente materiaalvoering – gebakken gevelsteen en houten schrijnwerk – profileert het project zich als een coherent geheel dat zich in het landschap heeft neergelegd. Voor iedere woning ontwierp Meertens een eenvoudig houten tuinhuis dat achteraan in de tuin werd geplaatst. Zo bleef het beeld van de achterkant, waar de steenweg voorbij loopt, eenvormig.

De typeplannen werden geen benauwde vertaling van de strakke normen van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij. De keuken kreeg een maximale dimensie. De leefruimte is een ruime doorzonkamer met voor- en achteraan een grote glaspartij, zodat de verplichte beperkte hoogte de ruimte toch niet donker maakte. Nergens trouwens verraadt dit project dat het om genormeerde sociale woningbouw gaat. Tot op het niveau van materialisatie en detaillering werd alles zorgvuldig ontworpen en uitgevoerd. Minderwaardige materialen of standaardoplossingen kwamen er niet aan te pas. Deze bezorgdheid is misschien wel de grootste charme van het project en een waardevolle tendens voor het imago van sociale woningbouw.

Sarah Poot

Architectenbureau: 

Egide Meertens Architecten

Ontwerpers: 

Egide Meertens

Opdrachtgever: 

Kleine Landeigendom

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Burgemeester Dewalquestraat

Postcode: 

3 770

Gemeente: 

Riemst

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2002

Datum oplevering: 

2005

Oppervlakte: 

1 487 m²

Volume: 

3 631 m³

Totale bouwkost: 

91 940 767 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

618 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Van Erum bvba

Hoofdaannemers: 

Janssens Bouwbedrijf

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub