3 woningen, Borgerhout

3 woningen Borgerhout - hdspv - (c) Bart Gosselin
3 woningen Borgerhout - hdspv - (c) Bart Gosselin
3 woningen Borgerhout - hdspv - (c) Bart Gosselin

De punt van het bouwblok tussen de Gravin- en de Gijselstraat in Borgerhout is een micropleintje in een dicht weefsel. De Smet Vermeulen architecten bouwden drie grondgebonden woningen die het bouwblok sluiten. Het uitgangspunt dat deze wijk verwacht, is dat de drie zijden van de bouwplaats met sterke, aaneengesloten woongevels verbonden worden. De gevel aan het plein, zichtbaar vanaf de Beyaerts Sint-Janskerk, is een oriëntatiepunt en mocht wat formeler.

De tuinmuren en achterhuizen van de buren zijn precair, zodat ze vermeden om daar te graven. De tuinen werden een halve bouwlaag hoger gelegd en aangevuld met een dakterras, waardoor de zuiderzon doorheen de noordwaarts gerichte pleingevel schijnt. Straat, tuin en woonkamer, eetkamer en dakterras liggen telkens een halve bouwlaag hoger, zodat binnen- en buitenruimtes een hecht ruimtelijk continuüm vormen. Alle woningen hebben brede deuren voor fietsen, twee hebben een garage die ook als hobby-, feestjes- of speelkamer aan de straat kan dienen.

Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.

Architectenbureau: 

De Smet Vermeulen architecten

Ontwerpers: 

De Smet Vermeulen architecten

Opdrachtgever: 

AG Vespa

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Gravinstraat 17, Gijselsstraat 146-148

Gemeente: 

Borgerhout

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

572 m²

Volume: 

1 787 m³

Totale bouwkost: 

665 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 162 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Bas bvba

Hoofdaannemers: 

Constructo nv

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners