Administratief centrum De Vuurmolen

De site van het administratief centrum De Vuurmolen is vlakbij het vroegere begijnhof van Overijse gelegen. Op de site bevindt zich een industriële graanmolen bestaande uit drie gebouwen. Het middelste gebouw dateert uit 1905 en is één van de eerste industriële gebouwen volledig opgetrokken uit beton. In 1997 werd dit beschermd monument aangekocht door de gemeente Overijse met als bedoeling de gebouwen tot administratief centrum te transformeren. De werken zijn gestart in 2005 en het administratief centrum heeft zijn deuren geopend op 29 maart 2010.

De opdracht tot de volledige restauratie, reorganisatie, uitbreiding en inrichting van de bestaande gebouwen, evenals de heraanleg van de site werd gegund aan het architectenbureau A2D Architects. Het ontwerpconcept van het architectenbureau hield een zachte restauratie met respect voor de bestaande sfeer in. De grootste uitdaging bestond dan ook uit het zoeken naar een evenwicht tussen de typologie en materialiteit van de bestaande gebouwen en de uitbreiding. De toevoegingen die aan het gebouw aangebracht werden, zijn gekenmerkt door een hedendaagse maar bescheiden vormgeving en materiaalgebruik. Het gebouw wordt tevens gekenmerkt door zijn duurzaamheid door enkele doordachte ingrepen zoals groene daken op de uitbreidingen, een modern zonweringsysteem en volledige integratie van de bestaande structuur.

In het middengebouw is de benedenruimte volledig ingericht als toegangszone met foyer en loketten rond een centrale patio. In het centrale gebouw loopt de circulatie rondom een atrium dat zich over de volledige bouwhoogte uitstrekt. De bovenliggende verdiepingen zijn ingericht met landschapsbureaus die verschillende administratieve functies van de gemeente huisvesten. Om te kunnen voldoen aan de nieuwe functie is de betonnen structuur van het middelste gebouw volledig hersteld door middel van koolstofvezeltechnieken.

In het rechtergebouw dat dateert van 1927 zijn kleinere en meer gesloten bureaus en verschillende archieven voor de administratieve diensten ondergebracht. Het kopgebouw, daterend van 1956, is op het gelijkvloers eveneens ingericht als inkomzone. Op de hogere niveaus zijn individuele bureaus ondergebracht met de secundaire functies in de aangrenzende betonnen silo's. Op de dakverdieping van het gebouw bevindt zich de eetzaal voor het personeel, met een panoramisch zicht op Overijse.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Pieterjan Schellen (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

A2D architecten 2 design

Opdrachtgever: 

Gemeente Overijse

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Begijnhof

Nummer: 

17

Postcode: 

3 080

Gemeente: 

Overijse

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2002

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

4 850 m²

Volume: 

18 228 m³

Totale bouwkost: 

10 613 512 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

2 188 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Grontmij, Daidalos Peutz

Hoofdaannemers: 

TV EGTA/Syntra

Projectbeschrijving: 

.

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub