Arboretum, Antwerpen

Arboretum, Antwerpen, Vennix–Vermeesch (c) Kees Hummel
Arboretum, Antwerpen, Vennix–Vermeesch (c) Kees Hummel
Arboretum, Antwerpen, Vennix–Vermeesch (c) Kees Hummel
Arboretum, Antwerpen, Vennix–Vermeesch (c) Kees Hummel
Arboretum, Antwerpen, Vennix–Vermeesch (c) Kees Hummel

Het project van architecten Vennix–Vermeesch kwam in de plaats van 18 krotten die er voorheen dicht op elkaar gepakt stonden. In tegenstelling tot de dichtbebouwde oorspronkelijke situatie herbergt de nieuwe residentie Arboretum 14 woningen met een groot groen binnengebied.
Het stijlvolle nieuwbouwproject bevindt zich in hartje Antwerpen en doet een verdienstelijke poging om de stationswijk op te waarderen. Een buurt waar voorheen straatprostitutie en criminaliteit geen rariteit was, begint door ingrijpen van het stadsbestuur vanaf de jaren '90 stilaan een nieuw leven te krijgen.

De residentie Arboretum zorgt voor licht, lucht en groen door zijn groot binnengebied dat de passanten vanuit de straat kunnen ervaren door een aantal openingen en doorzichten in de voorgevel. Deze grote binnentuin, die meer dan de helft van het perceel beslaat, heeft men kunnen realiseren doordat de geschakelde woningen slechts een beperkte diepte hebben (max 7,5m), zodat enkel een smalle strook vanaf de rooilijn bebouwd is. Op het gelijkvloers heeft de ontwerper een aantal ateliers gevestigd die eveneens een rechtstreekse inkijk in de binnentuin bieden. Op deze manier ontstaat er licht en leven op straatniveau wat de levendigheid en leefbaarheid van de buurt ten goede komt. 

De gevel is zeer ritmisch opgebouwd door de plaatsing van de verticale raamgeleding die in zijn ritme aansluit bij de omliggende woningen. De binnengevel daarentegen is volledig transparant opgevat om maximaal te kunnen genieten van het licht en de natuur dat het ruime binnengebied weet te bieden. Aan de binnenzijde kunnen de terrassen afgesloten worden zodat ze op die manier een wintertuin vormen, waardoor de bewoners in elk seizoen kunnen blijven genieten van hun groene binnenplek. Door de minimale diepte van de woningen en de opengewerkte binnengevel bereikt men een maximum aan natuurlijke lichttoetreding.

Het is een zeer ambitieus project dat de architecten en de opdrachtgever op een correcte manier hebben opgevat in zijn context. Men streefde duidelijk naar kwaliteit in plaats van kwantiteit, een visie die zeker wanneer het woningbouw betreft zeer waardevol is, om op deze manier toch ook een stukje natuur te kunnen creëren in het centrum van de stad.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Karoline Van Put (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Geert Vennix

Ontwerpers: 

Frederik Vermeesch
Geert Vennix

Opdrachtgever: 

AG VESPA

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Schaafstraat, Van Schoonhovenstraat, Lange Winkelhaakstraat

Postcode: 

2 060

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2002

Datum oplevering: 

2008

Oppervlakte: 

3 156 m²

Volume: 

7 470 m³

Totale bouwkost: 

2 500 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

950 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

ABEB

Hoofdaannemers: 

Wim Eelen, ABEB, Antwerpen

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub