Atelier Cleurenmerken, Bilzen

Atelier - Cleurenmerken - (c) Guy Cleuren
Atelier - Cleurenmerken - (c) Guy Cleuren
Atelier - Cleurenmerken - (c) Guy Cleuren
Atelier - Cleurenmerken - (c) Guy Cleuren

Bouwen op bijna onmogelijke reststukjes in de bouwzones is een bescheiden maar nieuwe vorm van duurzaam omgaan met bouwoppervlakte. Het toekomstige architectuurconcept zal er sterk van afhankelijk zijn.


Het gebouw is gelegen aan de voet van een plateaurand op een puntig perceel. Het gebouw is in de linker perceelsgrens geplaatst en richt zich dan na 10 meter naar de rechter perceelgrens, dit om privacyredenen, voor het open landschap en de richting van het noorden als ideaal atelierlicht. De voetprint is grotendeels bepaald door de configuratie van het perceel, maar ook vanuit het gebruik: de voorgevel is enkel de toegangsmogelijkheid (2 toegangen boven elkaar omwille van deelbaar gebruik) van het gebouw. Dus volstaat het dat de breedte van de voorgevel de breedte is van de toegangsdeur met zijlicht. De achtergevel is optimaal om al bovengenoemde redenen. De hoofdopbouw van het atelier bestaat uit twee geplooide schijven en een glazen voorgevel en achtergevel. Het licht komt dus grotendeels via de achtergevel, maar ook gefilterd via de voorgevel. Om redenen van uitzicht is er aan de zijgevel een smal raam geplaatst. Elk vloerveld is open voor flexibel gebruik. Een kern van voorzieningen (lift, bergingen, wc’s, badkamer, keuken, open haarden, technieken,…) over de drie bouwlagen ondersteunen de functies per vloerniveau.


Stedenbouwkundig betekent dit gebouw een soort boekensteun voor de gebouwen in die straat ten aanzien van de opening naar het landschap. Het gebouw is demonteerbaar (herbruikbaar). Het casco en afwerking van de wanden zijn een stalen structuur met een bekleding van isolerende betonpanelen.

Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Architectenbureau: 

cleurenmerken

Ontwerpers: 

cleurenmerken (cleuren architectenvennootschap bvba)

Opdrachtgever: 

cleurenmerken

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Biestertstraat

Nummer: 

12

Gemeente: 

Bilzen

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

295 m²

Volume: 

920 m³

Totale bouwkost per m2: 

803 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

geen

Hoofdaannemers: 

KMW Hechtel

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub