Basisschool De Mote, Ieper

Basisschool De Mote, Ieper, GWM architecten, (c) GWM architecten
Basisschool De Mote, Ieper, GWM architecten, (c) GWM architecten
Basisschool De Mote, Ieper, GWM architecten, (c) GWM architecten
Basisschool De Mote, Ieper, GWM architecten, (c) GWM architecten
Basisschool De Mote, Ieper, GWM architecten, (c) GWM architecten

Basisschool de Mote in Ieper is een ontwerp van het architectenbureau GWM Architecten. Zij kregen de opdracht toegewezen nadat zij zijn ingegaan op een oproep, gelanceerd door het Gemeenschaps Onderwijs in 2003. De school werd in 2008 opgeleverd. De opdracht bestond eruit verschillende scholen uit de omgeving onder te brengen in één gebouw.

Het complex bestaat uit twee balkvormige volumes. Een langwerpige balk strekt zich uit over het perceel. Dwars daarbovenop is een vierkantig volume geplaatst. Waar beide volumes elkaar kruisen ontstaat een dubbelhoge ruimte. Daarnaast zijn er twee vierkante volumes op het dak geplaatst voorzien van een buitenruimte. Waar het dwarse volume bovenop het lage volume rust, wordt een groot deel op kolommen gedragen zodat een overdekte inkom wordt gecreëerd.
De gevel van het langwerpige volume wordt onderverdeeld in smalle stroken doormiddel van een afwisseling tussen teruggedrongen raamopeningen en met hout beklede geveldelen. Door deze fragmentering oogt het geheel minder zwaar. De raamopeningen dewelke tot beneden zijn doorgetrokken zorgen samen met de dakramen voor overvloedige lichitinval in de leslokalen.
In het langwerpige volume zijn alle leslokalen ondergebracht. Het dwarsgeplaatste volume markeert de inkom van het gebouw.

Contact met de omgeving en natuur vormt een belangrijk accent in het ontwerp. Alle daken zijn als groendak uitgevoerd. In de volumes op de tweede verdieping zijn deze zichtbaar. Ook de houten gevelbekleding zorgt voor een link met de natuur, net zoals de schuin geplaatste kolommen bij de inkom, die doen denken aan bomen en bossen. Naast het beeld dat deze kolommen oproepen, dragen ze er ook bij tot de sfeer op die plek. Daarnaast zijn er op de terreinen van de school moestuinen voorzien, een weinig voorkomend maar dankbaar instrument om natuur tot bij de leerlingen te brengen.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Arne De Crom (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

GWM architecten

Ontwerpers: 

Gustavo Mulhall
Caroline Coene
Cindy De Maesschalk
Bjorn Demeyere
Caroline Lambrechts
Frederik Velghe

Opdrachtgever: 

Het gemeenschapsonderwijs

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Maarschalk Plumerlaan

Nummer: 

26

Postcode: 

8 900

Gemeente: 

Ieper

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2003

Datum oplevering: 

2007

Oppervlakte: 

1 796 m²

Volume: 

9 088 m³

Totale bouwkost: 

2 100 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 170 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

PFC engineering, Brussel
Demeyere & Associates bvba, Izegem

Hoofdaannemers: 

Bekaert Building Company nv, Anzegem

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub