Basisschool Sint-Gillis

Basisschool Sint-Gillis, LENS°ASS Architects © Philippe van Gelooven
Basisschool Sint-Gillis, LENS°ASS Architects © Philippe van Gelooven
Basisschool Sint-Gillis, LENS°ASS Architects © Philippe van Gelooven
Basisschool Sint-Gillis, LENS°ASS Architects © Philippe van Gelooven

De basisschool Sint-Gillis is het resultaat van een open oproep. In het straatbeeld neemt het schoolgebouw twee bouwpercelen in. Dit wordt weerspiegeld in de tweeledige opbouw van de gevel. De langgerekte ramen spelen in op het verticale ritme van de straat. Het gebouw integreert zich vrij en ongedwongen in de omgeving. De klaslokalen zijn volgens leeftijdscategorie georganiseerd: drie per verdieping. Helemaal boven bevinden zich administratie en directie. Op het gelijkvloers zorgt de openheid voor een blik op de spelende kinderen vanaf de straat, en brengt het andersom ook het straatbeeld tot op de speelplaats.

De architectuur is bijzonder compact en ruimtebesparend opgevat om zoveel mogelijk open ruimte te scheppen. Een achtergelegen vervallen pand functioneert als overdekte buitenruimte. Het wc-huisje in dit bouwvolume herneemt op kleinere schaal het profiel van zijn overdekking. Het ‘openluchttheater’ wordt gebruikt voor tal van schoolse activiteiten. Ondanks de aanwezigheid van onwrikbare en duurzame materialen als beton, betonsteen, staal en glas, presenteert de school zich als een kindvriendelijke leeromgeving.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Robbe Theunis (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Lens°Ass Architecten

Ontwerpers: 

Bart Lens

Opdrachtgever: 

Gemeenschapsonderwijs regio west

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Engelandstraat

Nummer: 

49-51

Postcode: 

1 060

Gemeente: 

Sint-Gillis

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2004

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

1 035 m²

Volume: 

46 287 m³

Totale bouwkost: 

2 272 924 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

2 196 €, excl. BTW

Plannen: 

Studiebureaus: 

Van Erum

Hoofdaannemers: 

Pellikaan Bouwbedrijf NV

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub