Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist

Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa
Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin, Knokke-Heist, Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa

In het aan weer en wind blootgestelde landschap van Het Zwin in Knokke-Heist verrees een nieuw bezoekersgebouw, een parcours van kijkhutten en een vogelkijkcentrum. Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos gaven de opdracht voor dit totaalproject dat tot stand kwam in een multidisciplinaire samenwerking van architecten, ingenieurs, landschapsarchitecten, natuurverenigingen en tentoonstellingsmakers. Op het terrein van het Zwinpark werden de vroegere verharde parking, de bouwvallige koninklijke villa en de trieste betonnen kooien verwijderd. Het bezoekerscentrum en het Zwinpark vormen een nieuwe verbinding tussen de polders, de Zwinvlakte en de Noordzee. Het kijkcentrum werd in de Internationale Dijk verborgen en biedt een prachtig panorama op de Zwinvlakte. Voor de negen hutten in het Zwinpark, waardoor Het Zwin ook bij regenachtig weer kan worden bezocht, werkten de architecten, net als bij de tentoonstelling in het bezoekerscentrum, samen met Koen Van Synghel en Madoc. Het gebouw is geïnspireerd op de typologie van een traditionele Zeeuwse schuur en zorgt voor een beschut binnengebied in de vlakke, winderige polders. Het bezoekerscentrum van Het Zwin brengt verschillende functies samen, maar is vooral gericht op het tot stand brengen van een connectie tussen architectuur, natuur en de bezoeker.

Bart Tritsmans

Dit project is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°13. Dit is een mosterdfabriek

Dit project werd opengesteld tijdens het Festival van de architectuur (editie 2017)

Architectenbureau: 

COUSSÉE & GORIS architecten
Gafpa

Ontwerpers: 

COUSSÉE & GORIS architecten
Gafpa Bureau voor Architectuur en Stedenbouv

Opdrachtgever: 

Provincie West-Vlaanderen, Agentschap voor Natuur en Bos

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Graaf Léon Lippensdreef

Nummer: 

8

Postcode: 

8 300

Gemeente: 

Knokke-Heist

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Oppervlakte: 

5 641 m²

Volume: 

23 483 m³

Totale bouwkost: 

16 000 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

2 836 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Stabiliteit: Mouton, Gent
EPB: Sweco Belgium, Brussel
Landschap: Atelier Veldwerk, Sint-Pieters-Leeuw
Scenografie: Madoc, Gent / Koen Van Synghel, Brussel

Hoofdaannemers: 

Artes Depret, Zeebrugge / EEG / Marechal / Vandewalle / De Witte

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners