Bezoekerscentrum voor de Haven van Gent

Het Bezoekerscentrum voor de Haven van Gent is een symbolische plek want dit is de grens tussen de stad en het hedendaagse havenbedrijf.

Het nieuwe Bezoekerscentrum Haven Gent staat naast het Grootdok aan de Rigakaai, en markeert de symbolische grens tussen de stad en de haven. Het is een opvallend en herkenbaar gebouw door de bijzondere architectuur - het 'hangt' gedeeltelijk over de kaai - en door de houten buitenafwerking. Het werd opgetrokken met veel aandacht voor duurzame technieken en materialen. Op het dak liggen zonnepanelen en via een warmtepomp met dokwater wordt het gebouw verwarmd en gekoeld.

De eerste verdieping herbergt een multifunctionele zaal met zicht op de haven. Er is ook een kantoorruimte. Op het gelijkvloers liggen de ontvangsthal en de vertrekken voor de matrozen en de schippers van de Schipperij (kleedruimtes, douches, opslagruimte en refter). Het Havenbedrijf beschikt immers over een aantal eigen schepen waarmee onder andere zeeschepen van drinkwater worden voorzien, drijfvuil op het water wordt opgehaald of hulp wordt geboden.

Om de kwaliteit van de architectuur in al haar aspecten te waarborgen opteerde het Havenbedrijf voor de open-oproepprocedure via de Vlaamse Bouwmeester, een wedstrijd voor jonge architecten. Circa 170 kandidaten lieten hun interesse blijken. Uiteindelijk werd voor het opvallende hedendaagse ontwerp van Tetra gekozen.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.

Architectenbureau: 

TETRA architecten

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Rigakaai

Nummer: 

1

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners