Bibliotheek Opstal, Buggenhout

Bibliotheek Opstal, Buggenhout, Jan Demuynck en Karel Vandenhende, (c) Jan Demuynck en Karel Vandenhende
Bibliotheek Opstal, Buggenhout, Jan Demuynck en Karel Vandenhende, (c) Jan Demuynck en Karel Vandenhende
Bibliotheek Opstal, Buggenhout, Jan Demuynck en Karel Vandenhende, (c) Jan Demuynck en Karel Vandenhende
Bibliotheek Opstal, Buggenhout, Jan Demuynck en Karel Vandenhende, (c) Jan Demuynck en Karel Vandenhende

In 1999 begonnen de architecten Karel Vandenhende en Jan Demuynck aan het ontwerpen van een bibliotheek, gelegen tussen een oude molen en een kerk in het kleine stadje Opstal in de gemeente Buggenhout, Oost-Vlaanderen. De bouw van het ontwerp werd uiteindelijk in 2006 voltooid.

Het gebouw ligt tussen een oude molen, een kerk en de nieuwbouw van Chiro. Deze gebouwen worden aan elkaar verbonden door bestrating in betontegels die deel uitmaakt van de dorpskernvernieuwing. De gebouwen in de omgeving van de bibliotheek verschillen sterk van elkaar qua volume en materiaal. De traditionele typologie van de naastgelegen gebouwen en de ronde molentoren accentueren de minimalistische kubusvorm van de bibliotheek.

De bibliotheek is ontworpen met kastdiepe houten kolommen en wanden. De architecten hebben enkel van hout gebruik gemaakt als bouwmateriaal. Planken die ook als kasten dienen worden tussen verschillende kolommen geplaatst om de ruimte te verdelen. Op die manier onstaan diverse kleinere ruimtes met een eigen identiteit, zoals een inkomhal, leeshoeken en een archief.
Door het uiterlijk van de buitenafwerking hebben de dorpelingen hun bibliotheek 'Boekenschuur' genoemd. De fijne verticale latten zijn een architecturale keuze, maar geven inderdaad de indruk van een schuur. Vanbinnen ziet de bib er redelijk ruw uit. De leidingen van het gebouw zijn ook op een brutalistische manier blootgesteld.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Hakan Ulusel (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Jan Demuynck architecten
Karel Vandenhende

Ontwerpers: 

Jan Demuynck
Karel Vandenhende

Opdrachtgever: 

gemeente Buggenhout

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Krapstraat

Nummer: 

161

Postcode: 

9 522

Gemeente: 

Buggenhout

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2000

Datum oplevering: 

2007

Oppervlakte: 

140 m²

Volume: 

630 m³

Totale bouwkost: 

154 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 100 €, excl. BTW

Plannen: 

Studiebureaus: 

projectondersteuning en technieken: Bureau Bouwtechniek
stabiliteit: Babel

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners