Boma

Boma, NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Boma, NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Boma, NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Boma, NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Boma, NU architectuuratelier © Stijn Bollaert

BOMA te Gent is een oude smidse, gelegen in de Bomastraat 20, een unieke plaats in de Gentse binnenstad. Deze Smidse is door NU architectenatelier herbestemd tot een eengezinswoning met een B&B.

De woning heeft een rationele structuur en een leesbare materiaalopbouw. Er werd geopteerd voor een hout- en staalskeletstructuur. Het perceel wordt door de woning door midden gesneden. Deze gaat zo de confrontatie aan gaat met de twee buitenruimtes, namelijk de ommuurde tuin en het achterliggende atelier. Tussen de straatgevel en de voorgevel van de woning bevindt zich nog een overdekte buitenruimte. 

Door de originele gevel te behouden wordt het straatbeeld niet verstoord en wordt de vroegere smidse herinnerd. Dit biedt eveneens meer mogelijkheden bij het ontwerpen van de woning, zonder dat er een breuk gebeurt op de privacy van de bewoners. Zo zijn de ondoorzichtige delen van de voor en achtergevel, die grotendeels in glas zijn opgebouwd, opengaand. Indien de wanden openstaan, is er geen visuele scheiding meer tussen de overdekte ruimte aan de straatkant en de ommuurde tuin. Zo verandert ruimtelijkheid van het geheel eveneens aanzienlijk.

De B&B is als een soort parasiet geënt tegen de tweede verdieping. Deze werd rechtstreeks tegen de straatgevel geplaatst en is opgebouwd uit twee gestapelde containers. De containers zitten deels verscholen achter het hogere gedeelte van de originele gevel, vlak boven de inkompoort. In de onderste container bevindt zich de keuken, de eethoek, berging en douchekamer. De bovenste container bevat het nachtgedeelte.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Jari Verniers (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).
 

Architectenbureau: 

NU architectuuratelier

Ontwerpers: 

Halewijn Lievens
Armand Eeckels
Saar Tilleman

Taal: 

Nederlands

Nummer: 

20-22

Postcode: 

9 000

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2008

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

224 m²

Studiebureaus: 

ingenieursbureau Herman Freaye

Hoofdaannemers: 

bvba De Groot

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners