Brutopia, Vorst

Brutopia, Stekke + Fraas Architecten
Brutopia, Stekke + Fraas Architecten
Brutopia, Stekke + Fraas Architecten
Brutopia, Stekke + Fraas Architecten
Brutopia, Stekke + Fraas Architecten
Brutopia, Stekke + Fraas Architecten
Brutopia, Stekke + Fraas Architecten

Cohousing XXL

Een groep Brusselaars slaat de handen in elkaar voor de bouw van Brutopia, een groots opgevat cohousingproject. Ze focussen daarbij op duurzaamheid, samenhorigheid, ecologie en sociale mix.

Het nieuwbouwproject, dat zich op een steenworp van kunstencentrum WIELS bevindt, bestaat uit 2 nieuwe volumes, verbonden door een grote gedeelde tuin. Brutopia omvat 29 appartementen, een aantal professionele ruimtes en een lokaal dienstencentrum. Het resultaat is een mix tussen wonen en werken. De thema’s 'plane't, 'people', 'prosperity' en 'participation' vormen de rode draad doorheen het vernieuwende complex.

Duurzaamheid

De site werd gekozen voor de goede bereikbaarheid met het openbare vervoer. Daarnaast is er een grote fietsenstalling en wordt er binnenkort een autodeelsysteem opgestart. 27 van de 29 appartementen zijn passiefwoningen, de andere twee zijn zogenaamde ‘heel-lage-energie appartementen’. De daken zijn voorzien van een regenwaterrecuperatiesysteem en zonnepanelen. Brutopia kreeg de prijs Voorbeeldgebouw 2009, uitgereikt door Leefmilieu Brussel.

Diversiteit

Zowel jongvolwassenen als gepensioneerden komen samen in Brutopia. De diversiteit zit ook in taal, inkomen en beroep. Daarnaast is het volledige gebouw toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Het cohousingproject creëert een woonplaats met veel ontmoetingsruimtes voor de bewoners én voor de buurt. Er is ondermeer een gemeenschappelijke tuin, gemeenschappelijke wasruimte en een polyvalente zaal voorzien. De openingen naar de buurt toe worden versterkt door de aanwezigheid van professionele ruimtes en door het lokaal dienstencentrum voor ouderen uit de wijk.

Moduleerbaar

De bewoners van Brutopia namen de taken van een ‘klassieke’ projectontwikkelaar in eigen handen. Deze samenwerking maakte het voor een groot deel van de deelnemers mogelijk om in de hoofdstad te (blijven) wonen. De verschillende appartementen hebben een variabele oppervlakte en een aangepaste economische waarde, zodat een diverse groep kon intrekken in het gebouw. De appartementen werden naakt afgeleverd zodat iedereen het kan inrichten naar eigen mogelijkheden. Dit idee verbreedde opnieuw het profiel van de inwoners.

Inspraak

Het volledige bouwproces werd participatief bestuurd en deze vorm zal worden voortgezet bij bewoning. De inwoners, met elk hun eigen specifieke competenties, vervulden zelf de rol die traditioneel toegewezen is aan projectontwikkelaars. Hiervoor werd een vzw opgestart, voorzien van een algemene vergadering, een beheerraad en een raad van bestuur. Maar het project werd ook gedragen door verschillende werkgroepen (gemeenschap, financiën, subsidies, werf..). Deze structuur van autonome werkgroepen verzekerde een verdeling van de taken en garandeerde dus de betrokkenheid van alle leden.  Dit alles met het oog op de democratische werking en de leefbaarheid van het project.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Architectenbureau: 

Stekke + Fraas Architecten

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Van Volxemlaan

Nummer: 

385

Gemeente: 

Vorst

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners