Buurtpark Munthof, Antwerpen

Buurtpark Munthof, Antwerpen, Cluster landschap & stedenbouw
Buurtpark Munthof, Antwerpen, Cluster landschap & stedenbouw
Buurtpark Munthof, Antwerpen, Cluster landschap & stedenbouw
Buurtpark Munthof, Antwerpen, Cluster landschap & stedenbouw, (c) Olmo Peeters
Buurtpark Munthof, Antwerpen, Cluster landschap & stedenbouw, (c) Olmo Peeters

Met de aanleg van het buurtpark Munthof, een ontwerp van Cluster landschap & stedenbouw, werd een van de laatste braakliggende ruimtes in de Antwerpse binnenstad ingevuld. Het terrein bood jarenlang plaats aan allerlei vormen van informeel gebruik en wachtte al sinds de jaren zeventig op een invulling.

Het nieuwe parkontwerp is gebaseerd op twee ruimtelijk principes: het creëren van een architecturale omranding en het differentiëren van het gebruik van de publieke ruimte. De tuinafscheidingen zijn uitgewerkt als volwaardige architecturale gevels die een gezicht vormen naar het park. De geleding van de tuinmuren bestaat uit drie ruimtelijke componenten: brede traveeën met zitbanken, smalle traveeën met tuindeuren en plantvakken, en verticale steunberen als drager voor een pergolaconstructie. Op die manier ontstaat een gedifferentieerd gevelbeeld met een sterke ritmische geleding.

Het park wordt opgedeeld in drie complementaire publieke ruimtes met een eigen karakter: een licht verhoogde wandelas tussen de Muntstraat en de kleuterschool, een omsloten parkruimte met solitaire bomen, en een stedelijk plein met horeca. Twee zijden van het park worden begrensd door een overdekte rondgang onder een met blauwe regen begroeide pergolaconstructie.

De omsloten ruimte vormt een sociale omgeving voor de buurtbewoners: voetballende kinderen, rustende passanten, studerende jongeren en wandelende ouderen uit het nabijgelegen rusthuis. In het paviljoen, een project van Radar Architecten, vestigde zich bovendien een campus van The School of Life, waar workshops worden georganiseerd in het thema ‘good ideas for everyday life’.

Deze tekst is gebaseerd op een artikel van Bart Tritsmans, dat werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Ontwerpers: 

CLUSTER landschap & stedenbouw (Ontwerpbureau)
ARA Atelier Ruimtelijke Advies (Technische advies)

Opdrachtgever: 

Stad Antwerpen

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Muntstraat

Nummer: 

3

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Oppervlakte: 

2 200 m²

Totale bouwkost: 

670 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

304 €, excl. BTW

Hoofdaannemers: 

Krinkels NV

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub