Canopé huis in het Vlaamse Pajottenland

Canopé huis in het Vlaamse Pajottenland © MDMA - Martine De Maeseneer Architecten
Canopé huis in het Vlaamse Pajottenland © MDMA - Martine De Maeseneer Architecten
Canopé huis in het Vlaamse Pajottenland © MDMA - Martine De Maeseneer Architecten
Canopé huis in het Vlaamse Pajottenland © MDMA - Martine De Maeseneer Architecten
Canopé huis in het Vlaamse Pajottenland © MDMA - Martine De Maeseneer Architecten

Het ‘canopy huis’ is een vrijstaande woning gelegen in het Vlaamse Pajottenland. De woning werd in 2002 ontworpen door MDMA architecten, met ontwerpers Martine de Maeseneer en Dirk Van den Branden. Het werd voltooid in 2009. De woning kreeg in 2010 de Belgische staalprijs in de categorie residentiële gebouwen en werd in 2011 genomineerd voor de prestigieuze ‘Mies van der Rohe’ prijs.

De vorm van de woning staat in contrast staat met de omgeving van glooiende heuvels, maar de traditionele kleuren van de aardbruine muren in combinatie met de grijsbruine houten 'shingles' zorgen ervoor dat het gebouw toch opgaat in de omgeving. De ontwerpers hebben voor de vormgeving van de woning getracht het de 'schwung' van een meubelstuk te geven. Mee door de schuine wanden en daken lijkt de woning een soort verplaatsbaar meubelstuk dat losstaat van het landschap.

Door het gebruik van een staalstructuur, verstevigd door een betonnen traphal, worden overkragingen en verschuivingen vergemakkelijkt. De ontwerpers zijn voor de indeling vertrokken vanuit twee identieke gevouwen L- vormen. De verschuifbare consoles zorgen voor de nodige bewegingsruimte voor circulatie en bergruimte binnen de volumes.  De bovenste console met bureau, badkamers, slaapkamers, keuken en eetruimte is eerder naar de straatzijde georiënteerd. Terwijl de onderste console, die hoofdzakelijk bestaat uit de leefruimte en bibliotheek zich meer naar het omliggende landschap richt. Centraal door deze 600m² grote woning loopt een helling van 10% die de verscheidene 'split levels' met elkaar verbindt.

Rond deze twee bepalende volumes wordt een homogene ‘huid’ voorzien die zowel dak als gevels bevat. Voor de materialen van de ‘huid’ is er geopteerd voor houten 'shingles' als wand- en dakbekleding tegen de koude of hitte. De twee overige gevels zijn opgebouwd uit keramisch bruine polyester panelen en grote glazen wanden. Door deze materiaalkeuze tracht de woning te refereren naar de vernaculaire stijl van de boerderijen uit de omgeving.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Vincent Speybrouck (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

MDMA - Martine De Maeseneer Architecten

Ontwerpers: 

Martine De Maeseneer
Dirk Van den Brande

Taal: 

Nederlands

Gemeente: 

Vlaamse Pajottenland

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2002

Datum oplevering: 

2009

Oppervlakte: 

600 m²

Volume: 

1 800 m³

Totale bouwkost: 

5 100 000 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit BAS Jaspaert, Leuven
Veto veiligheidscoördinatie

Hoofdaannemers: 

ruwbouw Bati, Wemmel
staalbouw Rietveld, Lommel
alumniumschrijnwerk Leroy, Puurs
glaswerken Euroglas, Puurs

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners