CC De Grote Post, Oostende

De Grote Post - B architecten - (c) Christophe Van Couteren
De Grote Post - B architecten - (c) Christophe Van Couteren
De Grote Post - B architecten - (c) Christophe Van Couteren
De Grote Post - B architecten - (c) Christophe Van Couteren
De Grote Post - B architecten - (c) Christophe Van Couteren
De Grote Post - B architecten - (c) Christophe Van Couteren

Het voormalige postgebouw, ontworpen in 1945 door architect Gaston Eysselinck, werd door B-Architecten omgevormd tot een bruisend cultuurcentrum. Een robuuste nieuwbouw (met 2 theaterzalen) koppelt het monument los van de latere toevoegingen en maakt het opnieuw leesbaar. Tegelijkertijd ontstaat er een nieuw kloppend hart voor het gebouw, een amfitheater, een natuurlijk beschermde buitenruimte voor het CC. De toegankelijkheid van het volledige gebouw wordt gewaarborgd door nieuwe loopbruggen. Zij verbinden alle belangrijke publieke delen, en de verschillende programma’s. De hoofdtoegang blijft vooraan en sluit aan op de lokettenzaal. De oude loketten werden ingekort, en vormen de verbinding tussen de inkom en de hoofdzaal ‘De Grote Post’. Aan dezelfde ruimte is het cultuurcafé gelegen, waar ook de loopbruggen starten. Deze loopbruggen nemen je mee op een architecturale wandeling doorheen het hele gebouw; langs de verschillende theaterzalen, tentoonstellingsruimtes, ateliers, repetitieruimtes tot aan de panoramazaal met terras.

Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.
 

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Architectenbureau: 

B-architecten

Ontwerpers: 

Evert Crols, Dirk Engelen, Sven Grooten, Liesbeth Storkebaum, Christophe Combes, Thomas Pirenne, Christoph Fischer, Johnny Umans, Erik Van Daele, Ilse De Ridder, Pedro Guerra

Opdrachtgever: 

Stadsbestuur Oostende

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Hendrik Serruyslaan

Nummer: 

18A

Gemeente: 

Oostende

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

12 666 m²

Volume: 

57 872 m³

Totale bouwkost: 

20 500 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

161 850 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Arsis - Restauratie - Sint-Jans-Molenbeek
Studieburo Mouton - Stabiliteit - Gent
TTAS - Theatertechnieken - Gent
Studiebureau R. Boydens - Technieken - Loppem-Zedelgem
Daidalos-Peutz - Akoestiek - Leuven
Kiet - Grafische vormgeving - Antwerpen

Hoofdaannemers: 

MBG - Architectuur, stabiliteit en pilootaannemer - Brugge
Strabag - Restaturatie - Antwerpen
Van de Maele - Elektriciteit - Meulebeke
Vandewalle - Sanitair, cv, hvac - Jabbeke

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners