Crèche Gaucheret, Schaarbeek

Crèche Gaucheret - MDW arch - (c) Filip Dujardin
Crèche Gaucheret - MDW arch - (c) Filip Dujardin
Crèche Gaucheret - MDW arch - (c) Filip Dujardin

Kinderdagverblijf “Gaucheret” bevindt zich vlakbij Station Brussel Noord en schrijft zich in in een groter masterplan. 

Aan de straatzijde richt de architectuur zich naar de mens en de stad, met een verticale vormentaal, terwijl aan de achterzijde getracht werd de schaal te verkleinen op maat van de kinderen en het aangrenzende park. Het volume werd driedimensionaal uitgehold als een gruyèrekaas, zodat er een zeker lichtheid ontstaat en visuele doorkijkassen tussen de verschillende ruimtes tot stand komen. 

De gevormde holtes scheppen welomlijnde verblijfsruimtes. De volle zones daarentegen zijn compacte en functionele dienstzones, die ruimte laten aan heldere leegtes, cocons aangepast aan de functie. De holte aan de voorzijde vormt de inkom voor ouders en kinderen. 

In deze moeilijke wijk moest bijzonder aandacht geschonken worden aan duurzame en solide materialen. Het gemengde gebruik van zowel gegalvaniseerde staalplaat, geperforeerde vaste luiken ter hoogte van de beglazingen en houten gevelbekleding op het eerste verdiep, benadrukt de conceptuele uitgangspunten.
 

Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.

 

Architectenbureau: 

MDW Architecture

Ontwerpers: 

MDW Architecture

Opdrachtgever: 

Gemeente Schaarbeek

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Rogierstraat

Nummer: 

77

Gemeente: 

Schaarbeek

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

815 m²

Totale bouwkost: 

1 810 000 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Stabiliteit, Waterman TCA, Drogenbos
Technieken, Luxconsult, Brussel
EPB, Enesta, St-Gillis

Hoofdaannemers: 

Strabag, Brussel

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners