Cultuurcentrum C-Mine Expeditie, Genk

C-mine Expeditie door NU architectuuratelier is het winnende ontwerp voor een ondergrondse belevingszone op de oude mijnsite van Winterslag bij Genk. Het project past in de rij van reconversie- en uitbreidingsprojecten die de oude mijnsite omvormen tot het  publiek-uitnodigende culturele centrum van de stad Genk.

Het concept is gebaseerd op het contrast in beleving tussen enerzijds de ondergrondse besloten en desoriënterende ruimtelijke condities en anderzijds de helderheid van het weidse uitzicht bij de beklimming van de schachtbok. Het is een project dat de specifieke ruimtelijke condities aftast van de bestaande structuren, restanten van het rijke mijnverleden, en tegelijk een nieuwe inhoud genereert, verschillende artistieke en ruimtelijke interventies als verzelfstandigde elementen in het parcours. Het toegankelijk maken van de schachtbok, een beschermd monument, voor het grote publiek, is ontwikkeld vanuit een uitdagend en avontuurlijk structureel verhaal. De functionele ontsluiting bestaat uit drie verschillende trapsystemen: stapelen, hangen en uitkragen.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013 en 2015, en is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

NU architectuuratelier

Ontwerpers: 

Armand Eeckels, Halewijn Lievens

Opdrachtgever: 

Stad Genk

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

C-Mine

Nummer: 

10

Gemeente: 

Genk

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

2 350 m²

Totale bouwkost: 

5 000 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

2 128 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

ondersteuning uitvoering, @rchitectenbureau L-Groep cvba, Herckenrodesingel 101, 3500 Hasselt
stabiliteit en technieken, Grontmij Belgium nv/sa, Kunstlaan 3/4/5, 1210 Brussel

Hoofdaannemers: 

ruwbouw en ontsluiting schachtbok, Algemene Onderneming Driesen nv, Stuifzandstraat 36, IZ Nolimpark 4015, 3900 Overpelt
inhoudelijke invulling, Bruns bv, Stökskesweg 11, 5571 TJ Bergeijk, Nederland
technieken, E.L. Systems nv, Senator Alfons Jeurissenlaan 1032, IZ De Waerde, 3520 Zonhoven

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners