De Hoge Rielen, Kasterlee - 6 Loodsen

De Hoge Rielen - 6 Loodsen, Puls architecten
De Hoge Rielen - 6 Loodsen, Puls architecten

Militaire infrastructuur maakt plaats voor hedendaagse recreatieve architectuur

Tot 1974 was de Hoge Rielen een militair domein in de Kempen. Verspreid over het hele domein ligt een reeks oude opslagloodsen (1955) voor munitie van het Britse leger. Om deze historische context op lange termijn te bewaren, gaf de Vlaamse overheid verschillende bureaus de opdracht om een masterplan voor de Hoge Rielen te ontwikkelen. De jury koos voor Studio Secchi-Vigano uit Milaan dat het natuurlijke, militaire en pedagogische landschap mooi met elkaar in relatie bracht.

Ambitieus masterplan

Het gerenommeerde bureau Studio Secchi-Vigano ontwikkelde een ambitieus masterplan voor het voormalige militair domein. Centraal stond het respect voor het oorspronkelijke militaire karakter van het domein, de introductie van 'loodskamperen', een bosbeheerplan dat leidt tot meer gevarieerde bossen en biotopen, het herstel van de middenweg en een autolus die het domein zelf autoluw maakt en de constructie van een hostel met 20 kamers en doorkijk naar de natuur.

Respect voor de esthetiek van de loodsen

Een van de speerpunten uit het Masterplan is de bestaande loodsen op het domein te respecteren. Het resultaat zijn zes loodsen uit 1950 die helemaal zijn vernieuwd en hersteld in de oorspronkelijke vorm. De enige toevoeging zijn twee felrode nooddeuren. Tijdens hun dienstjaren als militaire opslagplaats primeerde bij de loodsen enkel de functionaliteit. De verschillende ontwerpers zagen echter ook een opportuniteit in hun vorm. Een strak, symmetrisch lijnenspel van orthogonale en diagonale lijnen maken de loodsen, zowel binnenin als in relatie tot het landschap, spectaculair.

Vandaag worden de door Puls architecten gerenoveerde loodsen vooral gebruikt voor kampen en activiteiten. Eentje is ingericht met skatetoestellen, een andere beschikt over uitrusting voor paardenkampen, de overige worden gebruikt in relatie met de kampeerterreinen.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013 en 2015.

Architectenbureau: 

Puls architecten

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Molenstraat

Nummer: 

62

Gemeente: 

Kasterlee

Land: 

België

Datum oplevering: 

2008

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners