De Hoge Rielen, Kasterlee - Onthaalgebouw

De Hoge Rielen - Onthaalgebouw, Huiswerk Architecten, (c) De Hoge Rielen
De Hoge Rielen - Onthaalgebouw, Huiswerk Architecten, (c) De Hoge Rielen

Volume en leegte onder één dak

Huiswerk Architecten creëerde met het onthaalgebouw van recreatiedomein De Hoge Rielen een toegangspoort met een expliciete knipoog naar de typologie van de historische loodsen op het oude militaire domein. De leegte van het domein en het volume van de loodsen werden vereenzelvigd in één gebouw .

De oude opslagloodsen van het Britse leger, die verspreid liggen over het hele domein, vormen een reeks waarin een nieuw gebouw zich hoe dan ook inschrijft. Tegelijkertijd is het onthaalgebouw de belangrijkste schakel in de reeks. Onder de nok van het dak is het volume weggehaald, waardoor een overdekt plein ontstaat. Daar kunnen de toekomende recreanten verzamelen. De overdekte ruimte bevat niet enkel de brievenbussen en de telefooncellen maar doet bovendien dienst als shelter, regenscherm, prieel, bushalte ...

De inkomsite ligt op de as van de toegangsweg die doorloopt in het domein. Een knik in de gevel leidt de bezoeker langsheen het gebouw naar de parking. Het gebouw is een gevel, een loods met een gat erin of twee loodsen aan een plein. Het project fungeert zo als toegangspoort en geeft het recreatiedomein een herkenbaar gezicht.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013 en 2015.

Architectenbureau: 

Huiswerk architecten

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Molenstraat

Nummer: 

62

Gemeente: 

Kasterlee

Land: 

België

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners