Dienstencentrum L-berg, Ledeberg

Dienstencentrum L-berg, Ledeberg, architecten de vylder vinck taillieu, (c), Filip Dujardin
Dienstencentrum L-berg, Ledeberg, architecten de vylder vinck taillieu, (c), Filip Dujardin
Dienstencentrum L-berg, Ledeberg, architecten de vylder vinck taillieu
Dienstencentrum L-berg, Ledeberg, architecten de vylder vinck taillieu, (c), Filip Dujardin
Dienstencentrum L-berg, Ledeberg, architecten de vylder vinck taillieu, (c), Filip Dujardin
Dienstencentrum L-berg, Ledeberg, architecten de vylder vinck taillieu, (c), Filip Dujardin
Dienstencentrum L-berg, Ledeberg, architecten de vylder vinck taillieu, (c), Filip Dujardin
Dienstencentrum L-berg, Ledeberg, architecten de vylder vinck taillieu, (c), Filip Dujardin
Dienstencentrum L-berg, Ledeberg, architecten de vylder vinck taillieu, (c), Filip Dujardin


LADEN DIE UIT EEN KAST GESCHOVEN ZIJN. Daarmee vergelijkt Bart Verschaffel in Architectuur op maat de achtergevel van het dienstencentrum. Aan de statige, negentiende-eeuwse voorgevel werd nauwelijks geraakt, terwijl de achtergevel bestaat uit spectaculaire nieuwe volumes van glanzende dakpanoppervlaktes en glaspartijen. Daarin zijn alle dienst- en circulatieruimtes gecentraliseerd. Het dienstencentrum biedt plaats aan kantoren en een ceremoniezaal op het gelijkvloers, een feestzaal op de eerste verdieping en kantoren van de politie onder het dak.

Een bouwconcept van gestapelde tafels reconstrueert de verscheidenheid aan hoogtes van de vloeren; stapelen zich over de oude trouwzaal en het vredegerecht en laten over de ganse verdieping van de feestzaal alle ruimte vrij. De poten van de tafel; de kolommen; staan dicht bij elkaar. Dat is niet alleen een voordeel qua fundering, maar tekent ook duidelijk de ingreep. Bovendien maakt dit slanke kolommen mogelijk. Tenslotte krijgt elke kolom zijn eigen sectie per verdieping; daarmee tonen ze exact welke kracht moest worden opgevangen.

Dit gebouw werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Architectenbureau: 

architecten de vylder vinck taillieu

Ontwerpers: 

architecten de vylder vinck taillieu

Opdrachtgever: 

Stad Gent

Straat: 

ledebergplein

Nummer: 

34

Gemeente: 

Ledeberg

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Oppervlakte: 

3 500 m²

Totale bouwkost: 

5 500 000 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Ney en partners (stabiliteit)
Studiebureau Boydens nv (EPB en technieken)

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners