Dorpshuis Muizen

Dorpshuis Muizen, RAUM Architecten, Muizen © Kris Mys
Dorpshuis Muizen, RAUM Architecten, Muizen © Kris Mys
Dorpshuis Muizen, RAUM Architecten, Muizen © Kris Mys
Dorpshuis Muizen, RAUM Architecten, Muizen © Kris Mys
Dorpshuis Muizen, RAUM Architecten, Muizen © Kris Mys

Het Dorpshuis is gelegen in het centrum van Muizen. Het oude gemeentehuis werd grondig gerenoveerd en raakte sinds de inlijving van de gemeente bij Mechelen in ongebruik. De renovatie van het gebouw en het bijhorende plein kadert binnen het herwaarderingsplan voor de dorpskom van Muizen. Het gebouw werd ontworpen in 2004 en zag zijn voltooiing tegen de herfst van 2010.

De hoofdingang bevindt zich niet langer aan de voorzijde van het gebouw maar aan de achterzijde. Hier bevindt zich het vernieuwde plein dat hoger ligt dan de omgeving en zich zo aansluit op het het gelijkvloers. Het gebouw is aan de achterzijde voorzien van een glazen aanbouw. Deze  aanbouw bestaat uit een glazen gordijngevel die geaccentueerd wordt door een houten omlijsting. De rechtlijnigheid van het nieuwe gedeelte  tekent zich sterk af tegen de bakstenenafwerking van het oude gebouw.

Het gebouw omvat sociale functies zoals op het gelijkvloers een grote open zaal waarin een kleine bibliotheek en leesruimte zijn opgevat. Op de eerste verdieping zijn er twee burelen en een vergaderruimte. Deze worden ter beschikking gesteld aan de plaatselijke verenigingen. Op de tweede en hoogste verdieping bevinden zich nog vier burelen. Hier nemen onder andere de wijkmanager en wijkagent hun intrek. Het hele gebouw is opengesteld voor de buurtbewoners en dient mede om het sociale contact in de buurt te bevorderen.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Pieter-Jan Emmerechts (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Raum architecten

Ontwerpers: 

Kris Mys
Johan De Coster

Opdrachtgever: 

stadsbestuur Mechelen

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Magdalenasteenweg

Postcode: 

2 800

Gemeente: 

Muizen

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2004

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

628 m²

Volume: 

2 530 m³

Totale bouwkost: 

514 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

818 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit: Jan Van Aelst

Hoofdaannemers: 

Renotec NV plein: Hertsens NV

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub