ERT-verbouwen modernistische villa uit 1964

interventies aan een modernistisch landhuis uit 1964 Ertvelde
ERT-verbouwenmodernistischevillauit1964, Ertvemde © AKB - architectuur Kristoffel Boghaert
ERT-verbouwenmodernistischevillauit1964, Ertvemde © AKB - architectuur Kristoffel Boghaert
ERT-verbouwenmodernistischevillauit1964, Ertvemde © AKB - architectuur Kristoffel Boghaert
ERT-verbouwenmodernistischevillauit1964, Ertvemde © AKB - architectuur Kristoffel Boghaert
ERT-verbouwenmodernistischevillauit1964, Ertvemde © AKB - architectuur Kristoffel Boghaert

De opdracht bestond erin een modernistische villa uit 1964 aan te passen met het maximale behoud van het oorspronkelijke karakter. De locatie van de inkom, de keuken en de circulatiestromen werden gewijzigd. De interventies werden zo sober mogelijk uitgevoerd. Door steeds dezelfde materialen te gebruiken bij het uitwerken van de ruimtelijke ingrepen, krijgen deze een eigen karakter en kwaliteit. De nieuwe, open trap is het scharnierpunt van de woning. Hoewel het om een vrijstaande woning gaat, waren er oorspronkelijk geen ramen aan de oost- en westzijde. Bij de verbouwing werd een dakuitbouw voorzien boven de keuken om het ochtendlicht binnen te laten en aan de westzijde werden in de leefruimte aan weerszijden van de haard twee nieuwe ramen ingepast. Samen met het nieuwe raam bovenaan de trap zorgt dit voor nieuwe doorzichten en samenhang tussen de ruimtes.
De verbouwing toont een geslaagde versmelting van Boghaerts ingrepen met het originele karakter van de woning.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Stéphanie Gielen (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

AKB - architectuur Kristoffel Boghaert

Ontwerpers: 

Kristoffel Boghaert

Opdrachtgever: 

Mr & Mw Deviaene

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Steenstraat

Nummer: 

18

Postcode: 

9 940

Gemeente: 

Ertvemde

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2008

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

400 m²

Volume: 

1 180 m³

Totale bouwkost: 

150 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

375 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

SEC bvba, ir stabiliteit Tom Van Den Bossche, Deinze

Hoofdaannemers: 

ruwbouw: De Baets, Ertvelde
hout: De Ruyver, Destelbergen
steen: Benny De Wilde, Zomergem

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub