Esplanade

Esplanade, Aalst © NU architectuuratelier
Esplanade, Aalst © NU architectuuratelier
Esplanade, Aalst © NU architectuuratelier
Esplanade, Aalst © NU architectuuratelier
Esplanade, Aalst © NU architectuuratelier

Esplanade betreft een grondige verbouwing van een eengezinswoning in het centrum van Aalst. De basisstructuur van de oude woning is behouden gebleven. De kamers zijn georganiseerd rond een centrale circulatie, welke de ruggengraat vormt van de woning.

De verschillende aanbouwen werden gesloopt en vervangen door een nieuwe bijbouw over de volledige breedte van het perceel. Er is bijzondere aandacht besteedt aan de transparantie van de woning. Reeds bij het binnenkomen is een zichtlijn zichtbaar. Deze loopt tot het einde van de achterliggende tuin. Zo vormt de leefplaats de ruimtelijke verbinding van de straatgevel met de nieuwe achtergevel.

De aanbouw gaat uit van een specifieke relatie tot de tuin, een annex werd gerealiseerd die de hoge ruimte van het hoofdvolume laat indalen. De relatie met de tuin wordt zo verlaagd en horizontaal getrokken. De grote lichtkoepel zorgt ervoor dat het licht tot diep in de woning binnendringt en de relatie tussen de leefruimte en de bibliotheek op de eerste verdieping wordt versterkt. Het terras aan de tuinzijde is deels overdekt door een luifel die vanaf het schrijnwerk omhoogloopt. De driehoekige ruimte ervan accentueert de draai die in het perceel zit.

Op de eerste verdieping wordt een parallelle circulatie geïntroduceerd die de verschillende kamers onderling verbindt. Zo ontstaat een nieuw verband tussen de ouderlijke slaapkamer, de dressing, de badkamer en de bibliotheek. Onder de dakkap van de tweede verdieping zitten drie kinderkamers met mezzanine die uitgeven op een gemeenschappelijke speelruimte. Van op de straat is hierdoor het schrijnwerk nauwelijks zichtbaar.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Teske Van Hooydonk (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

NU architectuuratelier

Ontwerpers: 

Halewijn Lievens
Armand Eeckels

Opdrachtgever: 

Goubert, Tom en Uyttersprot, Tine (conf.)

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Esplanadestraat (conf.)

Nummer: 

11

Postcode: 

9 300

Gemeente: 

Aalst

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2008

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

240 m²

Studiebureaus: 

Ingenieursbureau Deroover

Hoofdaannemers: 

bvba De Groot

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub