Europacollege, Brugge

Europacollege, Brugge, Xaveer De Geyter architecten, (c) André Nullens
Europacollege, Brugge, Xaveer De Geyter architecten, (c) André Nullens
Europacollege, Brugge, Xaveer De Geyter architecten, (c) André Nullens
Europacollege, Brugge, Xaveer De Geyter architecten, (c) André Nullens
Europacollege, Brugge, Xaveer De Geyter architecten, (c) André Nullens

Het Europacollege is gevestigd langs de Dijver in Brugge. De renovatie- en uitbreidingswerken startten in 2004 en brachten heel wat ophef met zich mee. De Campus is namelijk gelegen op de site van het voormalige Jezuïtencollege. De hoofdgebouwen dateren uit de 17e eeuw en dragen vanzelfsprekend historische en architecturale waarde met zich mee. In 1995 werden deze site opgenomen in de lijst van beschermde monumenten. Dit alles maakte de uitbreiding, een nieuwbouw gedeelte van Xaveer de Geyter, niet makkelijk. Deze nieuwe blokken bieden plaats voor leslokalen, auditoria, een foyer, de IT-afdeling, de technische uitrusting, twaalf polyvalente seminariezalen, de receptie en een ondergrondse fietsenstalling.

Brugge met zijn historische charme is weinig of niet ingegaan op het verhaal van hedendaagse spectaculaire architectuur. Unesco wil de Brugse binnenstad beschermen doordat ze als werelderfgoed erkend is. Hierdoor zijn de voorschriften en voorwaarden voor nieuwbouw projecten zeer streng. Volgens Unesco gaat het nu de foute kant op met Brugge. Ze zijn als het ware misleid door het ontwerp van De Geyter. Zijn project zou vooral gericht zijn op het binnenplein en zou geen invloed oefenen op het karakteristieke straatbeeld. Niets is minder waar. De Geyter ging in tegen de Vlaamse saaiheid en schonk Brugge een staaltje architectuur met persoonlijkheid.

De uitdaging voor Xaveer De Geyter bestaat eruit de vernieuwende architectuur toe te voegen aan de historische context. De witte uniforme roostergevel uit geprefabriceerde panelen bepaalt het beeld. Het betonnen rooster geeft zowel diepte als textuur aan de gevel. De panelen uit gepolijst beton werden vervaardigd op basis van wit cement en Noors wit marmergranulaat. Met dit materiaalgebruik wordt er eveneens verwezen naar de geschiedenis. De architect creëerde met dit project als het ware een nieuwe landmark in de binnenstad. Hierdoor verkreeg Brugge de aandacht van een groter publiek.
We mogen zeker onze waarde aan de historische gebouwen niet verliezen maar De Geyter bewijst dat een dialoog tussen beide mogelijk is, zonder één van beide minderwaardig te stellen.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Titsijana Cornelis (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).
 

Architectenbureau: 

Xaveer De Geyter Architects

Ontwerpers: 

Xaveer De Geyter
Ester Goris
Yuichiro Suzuki
Lieve Van De Ginste
Tobias Labarque
Lieven De Boeck
Yannis Igodt
Piet Crevits
Raphaël Cornelis

Opdrachtgever: 

Europacollege

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Dijver

Nummer: 

110 E

Postcode: 

8 000

Gemeente: 

Brugge

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2000

Datum oplevering: 

2008

Oppervlakte: 

9 500 m²

Totale bouwkost: 

17 350 000 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

technieken: INGENIUM
structuur: VK engineering
coördinatie: CDB

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners