Extensie Lakense Haard in CC Modelwijk, Brussel

Lakense Haard, Brussel, Eugeen Liebaut Architect, (c) Eugeen Liebaut Architect
Lakense Haard, Brussel, Eugeen Liebaut Architect, (c) Eugeen Liebaut Architect
Lakense Haard, Brussel, Eugeen Liebaut Architect, (c) Eugeen Liebaut Architect
Lakense Haard, Brussel, Eugeen Liebaut Architect, (c) Eugeen Liebaut Architect
Lakense Haard, Brussel, Eugeen Liebaut Architect, (c) Eugeen Liebaut Architect
De vraag naar betere woongelegenheid kent de laatste decennia een exponentiële groei in de steden. Daarom is het creëren en opwaarderen van gepaste wooneenheden een steeds belangrijker punt op de agenda geworden. Eén van de vele projecten die op deze vraag een passend antwoord probeert te bieden bevindt zich in Brussel onder de naam CC Modelwijk.
De Modelwijk werd opgericht tussen de jaren 1958 en 1972 omwille van de aankomende Wereldtentoonstelling van 1958. De wijk kent een 15 tal appartementsgebouwen gecreëerd door een team van architecten onder de leiding van modernist Renaat Braam. Kenmerkend aan de buurt is dan ook de aanwezigheid van een duidelijke betonarchitectuur. In 2005 werd een Masterplan om de problematiek van de buurt rond de hedendaagse veiligheid en de renovatie van de gebouwen afgerond. Eerder in 2004 vond de ontwikkeling van een groepsruimte op het bestaande sociale centrum van de wijk plaats, de extensie Lakense Haard.Om de extensie te verwezenlijken besloot de Lakense Haard in samenwerking te treden met de architect Eugeen Liebaut. Deze had zijn kunnen in Brussel al eerder getoond met het ontwerpen van het woongebouw ‘Limmart’ in 2002.

De oorspronkelijke bouw bestond uit een gelijkvloers centrum waarop Eurgeen Liebaut de extensie bouwde, ondersteund door middel van een betonnen constructie, die dienst doet als jongerencentrum. Het nieuwe gebouw bestaat voornamelijk uit 4 grote ruimten, namelijk een polyvalente zaal, een speelruimte, een gemeenschappelijke ruimte en een jongerencentrum. Het geheel is ondergebracht in een glazen, ovale vorm waar men door middel van een houten schutsel de inkijk van buiten af mooi en efficiënt wist op te lossen. Hierdoor ontwikkelde  Liebaut van binnen uit een enorme openheid naar buiten toe en dit zonder de geborgenheid van de gebruiker te vrijwaren. De open structuur en samenhang van het gebouw worden in de binnenruimte versterkt door het gebruik van grote houten schuifdeuren en stalen V-vormen. Als we de ingangen gaan bekijken zien we dat stalen trappen de bezoekers leiden. Uit het ovaal zien we een kubusachtige vorm verschijnen, die de hoofdingang van het gebouw vormt.De extensie van het sociale centrum past mooi in de al reeds bestaande buurt die via deze weg een meerwaarde krijgt.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Floriaan Vandommele (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Eugeen Liebaut architect

Opdrachtgever: 

" Lakense Haard" c.v.

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Allée du rubis, cité model

Postcode: 

1 020

Gemeente: 

Brussel

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2004

Datum oplevering: 

2008

Oppervlakte: 

390 m²

Volume: 

2 028 m³

Totale bouwkost: 

751 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

2 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Dirk Jaspaert/ BAS
TPF Engineering

Hoofdaannemers: 

BAKS, Heusden-Zolder

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub