Frame 21, Herentals

Frame 21, Herentals, B-architecten, (c) Jeroen Verrecht
Frame 21, Herentals, B-architecten, (c) Jeroen Verrecht
Frame 21, Herentals, B-architecten, (c) Jeroen Verrecht
Frame 21, Herentals, B-architecten, (c) Jeroen Verrecht
Frame 21, Herentals, B-architecten, (c) Jeroen Verrecht

Frame 21, ontworpen door B –architecten heeft als resultaat een kantoorgebouw van 11 000 m². De relatie tot de omliggende omgeving is hierbij belangrijk. De vervaging van de grens tussen het ‘Office & Design Park’ en de E313 in Herentals is een opvallend gegeven.
In een balkvolume kan men drie lagen onderscheiden die vier functies omsluiten.
Beneden bevindt zich een groothandelszaak. Dit gedeelte is omsloten door een betonnen sokkel en krijgt hierdoor een gesloten karakter. Vervolgens wordt het publiek door middel van een monumentale trap naar de eerste verdieping geleid. Hier richt men showrooms in die sterk in relatie staan tot de omgeving door het gebruik van indrukwekkende beglazing. De kantoorruimten op de hoogste bouwlaag worden verbonden door een sociale ontmoetingsplek: een openlucht sportdak. De kantoordelen kunnen ook afzonderlijk functioneren.

In het ontwerp werden materialen gebruikt die samen met de vormgeving voortkomen uit de functie. De sociale ontmoetingsplek en patio’s worden omringd door gele stalen draadnetten, het volume van de kantoordelen hebben een rode bakstenen bekleding als omhulsel. De overige ruimten worden gevormd door een grid van betonnen kolomen die samen met het stalen vakwerk zorgen voor de doorzichten.

Het gebouw straalt een identiteit uit die overeenstemt met de visie van B- architecten. Het project vertoont zuivere plannen op grote schaal. In de drie opvallende lagendie de vier functies herbergen, treft men een logische circulatie aan. Hoe hoger men zich in het gebouw begeeft, hoe minder publieke betekenis het ontwerp krijgt.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Kathleen Nagels (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

B-architecten

Ontwerpers: 

Peter Aelterman
Tine Bulckaen
Evert Crols
Dirk Engelen
Sven Grooten
Esmoreit Kempkes
Julie Mabilde
Anne Staalesen
Jurgen Van Der Donckt
Geert Verbruggen

Opdrachtgever: 

Groep Heylen

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Diamantstraat

Nummer: 

8

Postcode: 

2 100

Gemeente: 

Herentals

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2005

Datum oplevering: 

2009

Oppervlakte: 

11 000 m²

Totale bouwkost: 

9 200 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

840 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Willy Naessens Industriebouw

Hoofdaannemers: 

Willy Naessens Industriebouw

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub