Gemeentehuis, Schoten

Gemeentehuis, Schoten, Bilquin Serck architecten, (c) Bart Lasuy
Gemeentehuis, Schoten, Bilquin Serck architecten, (c) Bart Lasuy
Gemeentehuis, Schoten, Bilquin Serck architecten, (c) Bart Lasuy
Gemeentehuis, Schoten, Bilquin Serck architecten, (c) Bart Lasuy
Gemeentehuis, Schoten, Bilquin Serck architecten, (c) Bart Lasuy
Gemeentehuis, Schoten, Bilquin Serck architecten, (c) Bart Lasuy
Gemeentehuis, Schoten, Bilquin Serck architecten, (c) Bart Lasuy

Het ontwerp voor het administratief centrum van Schoten is van de hand van Bilquin Serck Architecten. Het ontwerp (2004) omvatte niet enkel de nieuwbouw. Ook de foyer bij de bestaande cultuurzaal en een gedeelte van het oude administratieve gebouw moesten gerenoveerd worden. Het gebouw bevindt zich in het centrum van Schoten, vlakbij de markt van de gemeente. De oplevering van het gebouw kwam er in 2008.

Langs de straatzijde wordt het gemeentehuis gekenmerkt door een glazen volume dat contrasteert met de traditionele bakstenen gebouwen in de nabije omgeving, waaronder ook de oude administratieve gebouwen die behouden werden. Aan de straatkant is de gelijkvloerse verdieping van dit balkvormige volume gedeeltelijk teruggedrongen in het gebouw, zodat het trottoir plaatselijk breder wordt en er een overdekte overgangszone ontstaat tussen de straat en de inkom/foyer.

De architecten probeerden de stedelijke context in het gebouw binnen te laten dringen door de foyer om te dopen tot een 'markt'. Om dit te verwezenlijken werd de vloer hier bedekt met kassei-achtige natuursteen, die ervoor zorgt dat de grens tussen de straat en het gebouw erg vaag is. De foyer wordt overdag op natuurlijke wijze verlicht. Kunstmatig licht wordt voorzien door lichtstroken in het plafond, die de bezoeker als het ware begeleiden naar de cultuurzaal. Het natuurlijk en kunstmatig licht wordt weerkaatst door de plafonds en muren, die allemaal wit werden geschilderd. Hierdoor krijgt de foyer een erg aangenaam, licht karakter. 
In de foyer werden verschillende witte balkvormige volumes ingeschoven die verwijzen naar kraampjes op de markt. De kraampjes herbergen functionele ruimten als het sanitair, een bar en een balie. Tussen deze boxen worden er zones gevormd: de inkomzone en de cafézone. Door de opgesomde elementen is de foyer een erg open ruimte. Deze openheid staat symbool voor het beleid van de gemeente. Cultuur en administratie worden dichter bij de burgers gebracht en de toegankelijkheid wordt vergroot.

De vormgeving van de nieuwbouw en de renovatie van de administratieve diensten op de eerste en tweede verdieping sluiten aan op die van de foyer. Ook hier worden glas en witte muren veelvuldig gebruikt om het geheel zo licht en transparant mogelijk te houden. Enkel de vloeren krijgen per zone of verdieping een andere kleur en materiaal, zodat er een onderscheid wordt gevormd tussen de verschillende diensten. Hierdoor vermijden de architecten een te 'klinische' werkomgeving en krijgt elke zone een eigen karakter, zonder het totaalconcept aan te tasten.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Geert Jacobs (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Bilquin Serck architecten

Ontwerpers: 

Thomas Serck
Pascal Bilquin

Opdrachtgever: 

Gemeentebestuur Schoten

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Sint Cordulastraat

Nummer: 

10

Postcode: 

2 900

Gemeente: 

Schoten

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2004

Datum oplevering: 

2008

Oppervlakte: 

2 617 m²

Volume: 

7 800 m³

Totale bouwkost: 

3 710 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 417 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit: Norbert Provoost bvba, Gent
complementaire technieken: Stockman nv, Gent

Hoofdaannemers: 

Kumpen nv, Hasselt

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners