Guesthouse

Guesthous, AWG Architecten ism A-20 Architecten, © Karin Borghouts
Guesthous, AWG Architecten ism A-20 Architecten, © Karin Borghouts

Dit guesthouse, gelegen net buiten de oude stadskern van Leuven, strekt zich als een boord uit langs een bestaande campus met leslokalen voor de sociale wetenschappen en een studentenrestaurant. Het gebouw vormt een wand langs de Parkstraat, die volgebouwd is met rijhuizen van wisselende hoogte. Deze wand wordt enkel onderbroken door een onderdoorgang in het midden en een opening in de gevelrij aan de rechterkant, waar de toegang tot de ondergrondse parkeergarage elegant en praktisch is ingewerkt. Een binnenwaartse knik in het midden van het gebouw geeft het nauwe straatprofiel wat meer ademruimte. De hoofdtoegang via de passage in het midden biedt een uitzicht op het binnenplein en de verder gelegen delen van de campus. Zo neemt de nieuwe organisatie de omgeving op een structurele manier in zich op. Tegelijk vindt het gebouw aansluiting bij het centrum van Leuven: de achterzijde van de bestaande campus leidt immers naar de Blijde Inkomststraat, en zo naar het hart van de stad. Het autovrije binnengebied kan zich nog verder ontwikkelen tot een openbaar plein of tot een locatie voor toekomstige nieuwbouw. Behalve de ondergrondse parkeergarage omvat het project 115 kamers, opgedeeld in 3 categorieën (69 studentenkamers, 32 transitkamers en 14 studio’s), telkens met gemeenschappelijke voorzieningen. De hoogte van het gebouw varieert van drie tot vier lagen, afgestemd op de hoogte van de omliggende bebouwing. Een vijfde bouwlaag ligt helemaal teruggetrokken en wordt daardoor van op straatniveau bijna als een dakterras ervaren.

Een rationeel systeem van dragende betonelementen, de lokalisatie van de trappenhuizen en leidingschachten, de vrije overspanning van 7,20 meter en een verdiepingshoogte van 3,20 meter maken het mogelijk het gebouw verschillende bestemmingen te geven. Momenteel is het hele gebouw bezet met studentenkamers, maar een flexibel systeem van lichte verticale wanden maakt het pand in de toekomst ook geschikt voor appartementen of kantoren. Aan de zuidzijde van het gebouw, die samenvalt met de gevel aan de Parkstraat, liggen enkele terrassen. Dit gedeelte van de gevel bestaat volledig uit glas. Deze glazen wand wordt echter afgeschermd door een metalen vouwgevel, die het gebouw een homogeen uiterlijk geeft in de veelkleurige straat. Tegelijkertijd doen deze roosters ook dienst als privacy- of zonnescherm. Ze lopen vanaf de derde verdieping door – boven de hoofdtoegang – naar het rechtergedeelte. Alle overige gevels, behalve die van de dakverdieping, zijn uitgevoerd in metselwerk. De trappenhuizen zijn toegankelijk langs de straat en worden binnen met elkaar verbonden via gangen, waarop de studentenkamers uitgeven. De kamers worden per type in entiteiten van een tiental eenheden gegroepeerd rond de trappenhuizen. Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich polyvalente, semi-publieke ruimtes: de keuken en het sanitair, maar ook een fietsenstalling, een berging en een gedeelde woonkamer.

Dit pand vindt het verblijf van studenten in een stad niet op een revolutionaire manier opnieuw uit: de typologie van het studentenhuis blijft bewaard, maar krijgt een meer eigentijdse jas aangemeten. Het grootste belang van dit gebouw ligt dan ook op een groter, stedenbouwkundig niveau: door een zorgvuldige huisvesting van het bouwprogramma en een gepaste betrokkenheid bij de omgeving lijft het pand een randgebied geleidelijk bij de stadskern van Leuven in.

Christophe van Gerrewey

Architectenbureau: 

b0b Van Reeth - awg architecten
a2o architecten

Ontwerpers: 

Bob van Reeth
Jo Berben

Opdrachtgever: 

Katholieke Universiteit Leuven, Algemeen Beheer en Technische Diensten

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Parkstraat

Postcode: 

3 000

Gemeente: 

Leuven

Land: 

Andorra

Datum ontwerp: 

2002

Datum oplevering: 

2005

Oppervlakte: 

13 300 m²

Volume: 

12 650 m³

Totale bouwkost: 

7 513 068 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 430 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Bureau d'Etudes Greisch
ABT Lipski
Bouwbedrijf Willems & Co

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners