Het terras van Vooruit, Gent

Het terras van Vooruit, DIAL architects
Het terras van Vooruit, DIAL architects
Het terras van Vooruit, DIAL architects

Zomerterras, torentuin én fietsenparking

Het Vooruitterras creëert sinds juli 2013 een nieuw stedelijk platform voor ontmoeting en ontspanning. Het wil niet alleen een rustplek bieden, maar ook actief met zijn bezoekers in dialoog gaan over stadslandbouw, groenintegratie en buitencultuur die wereldwijd in stedelijke gebieden opgang maakt. Het gebouw biedt onderdak aan een 'state of the art' fietsenparking voor 400 fietsen en is 24/24, 7/7 open.

De schermvormige wanden van het terras in cortenstaal creëren een microklimaat dat de seizoenen voor buitenbeleving verlengt en ze optimaliseren meteen ook de akoestische omstandigheden voor zowel bezoekers als omwonenden. Het terras vindt aansluiting met het grand café van Vooruit via een monumentale geveldoorbreking van 6 meter bij 6 meter en een stijgende tribunetrap omgeven door een hangende tuin.

Als een belvédère kijkt het terras uit naar de Boekentoren van architect Henri van de Velde, het gebouw van Dagblad Vooruit van architect Fernand Brunfaut en het UFO-gebouw van architect Stefaan Beel. Stedelijker en intenser kan je deze ervaring niet beleven. Architect Ferdinand Dierkens van de Cooperatieve Vooruit krijgt er na 100 jaar een waardige dochter bij. 
 

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Sint-Pietersnieuwstraat

Nummer: 

23

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub