House in Deurle

House in Deurle, binnenfoto; David Chipperfield Architects & DDM architectuur (c)  Kristien Daem
House in Deurle, binnenfoto; David Chipperfield Architects & DDM architectuur (c)  Kristien Daem
House in Deurle, binnenfoto; David Chipperfield Architects & DDM architectuur (c)  Kristien Daem
House in Deurle, binnenfoto; David Chipperfield Architects & DDM architectuur (c)  Kristien Daem

Het uitgangspunt voor het ontwerp van deze woning in Deurle is een in zijn omgeving opgaand volume met één bouwlaag te realiseren dat de interactie tussen tuin en wonen kan maximaliseren.

De site is een lang gerekt perceel tussen een beboste zandheuvel met oude eiken en dennenbomen aan de westzijde en een residentieel woonpark aan de oostkant. Om zoveel mogelijk van de zon te genieten die ’s avonds nog over de bomen valt, leunt het project zo dicht mogelijk tegen de oostelijke perceelsgrens aan.

De leefruimten zijn verdeeld over vier blokken die verschoven zijn ten opzichte van een circulatie-as die van noord naar zuid loopt. Deze verspringende inplanting geeft het project een ruimtelijke kwaliteit die verschillende buitenzones definieert. Een oostelijk ontbijtterras met kruidentuin, een avondterras aan de zuidzijde en in het verlengde van de leefruimte van de woning ligt een zwemvijver die de woning verbindt met het landschap. Weggetrokken van de woning, werd aan de straatzijde de
garage ingepland. Dit volume vormt tevens de toegang tot de woning en is verbonden met de woning door een overdekt wandelpad dat een inkompatio omsluit.

De woning is opgetrokken in ter plaatse gestort zichtbeton met een bruintint die harmonieert met het aanpalende groen en de schors van de bomen. Het huis is aan de binnenzijde volledig afgewerkt met een terrazzo vloerafwerking die de eenvoud van de
ruimten onderstreept. Met een op maat gemaakt meubilair in eenzelfde sobere taal als de architectuur wordt een rustige en neutrale woonomgeving met ruimte voor de gevarieerde kunstcollectie van de bewoners gecreëerd. Deze sobere woonruimten richten zich op de steeds evoluerende natuurlijke omgeving door gesofisticeerde ramen die volledig in de muren kunnen verdwijnen om een onbelemmerd zich te bieden op de tuin.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten.

Architectenbureau: 

David Chipperfield Architects
DDM.Architectuur

Ontwerpers: 

David Chipperfield, Franz Borho, Marcus Jatsch
Dirk De Meyer, Birger Calis and others

Opdrachtgever: 

Heer en mevrouw Jan Steyaert

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Kriekenbergdreef

Gemeente: 

Deurle

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2008

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

600 m²

Volume: 

2 400 m³

Studiebureaus: 

omgeving: wirtz international nv
stabiliteit: bureau d\'etude greisch NV
technieken fluida: gosseye nv
technieken electro: westlight bvba

Hoofdaannemers: 

gesloten ruwbouw: OIKOS BOUW bvba
afwerking: Devaere
interieur NV
omgeving: Wirtz International NV

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub